Ontmoet andere mantelzorgers bij het mantelzorgcafé

U bekijkt een pagina uit het archief 15-05-2019

Mantelzorgers zijn onmisbaar in onze samenleving. Veel mantelzorgers vinden het heel normaal wat ze doen. Maar toch kan het af en toe zwaar zijn. Een gezellig praatje maken, vragen stellen en tips en ervaringen uitwisselen met andere mantelzorgers kunnen een steuntje in de rug zijn. Daarvoor organiseren we regelmatig mantelzorgcafés en themabijeenkomsten.

Verhaal vertellen

Bronckhorst heeft vierhonderd geregistreerde mantelzorgers. Zij zijn dus bekend bij de gemeente. “Maar er zijn er veel meer. Zo hebben zevenhonderd inwoners de mantelzorgwaardering voor mantelzorgers aangevraagd”, zegt Sanne Beunk van de gemeente, die als taak heeft mantelzorg bij iedereen onder de aandacht te brengen. “Nogal wat mantelzorgers beseffen niet dat wat zij doen, het verlenen van mantelzorg is. Vooral jongeren die hun vader of moeder helpen, vinden dit normaal en niet bijzonder.”

Omdat de samenleving vergrijst, neemt het aantal mantelzorgers toe. Voor deze groep zijn er verschillende regelingen waar ze van kunnen profiteren. Daarom is het Bronckhorst een lief ding waard zoveel mogelijk mantelzorgers te traceren.

De mantelzorgcafés zijn geen overbodige luxe, vervolgt Sanne. “Er is behoefte aan, hebben we van mantelzorgers gehoord die zeiden dat ze de cafés missen. Bovendien gaven verschillende mantelzorgers aan dat ze deze vrije inlopen nuttig vinden, al was het maar omdat ze zo hun verhaal kunnen vertellen. Voor ons is het ook belangrijk dát mantelzorg meer onder de aandacht komt. Soms krijgen we mensen pas in beeld als de zorgsituatie al een tijdje loopt. We willen juist al in een vroeger stadium iets voor hen doen.”

Agenda

  • 24 april  Mantelzorgcafé - in het Kulturhus in Vorden, van 10.00 tot 11.30 uur: - gezellig bijeenzijn met andere mantelzorgers. Aanmelden is niet nodig
  • 14 mei - Mantelzorg en omgaan met dementie - Ons Huis, Beukenlaan 30 Hengelo, aanvang 19.30 uur. Aanmelden via onderstaande button.

Aanmelden voor de avond 'Mantelzorg en dementie' op 14 mei

Meer info

"Dat doe ik met liefde"

Gerrit Bretveld is aanwezig bij het mantelzorgcafé in Hengelo. Hij is al geruime tijd mantelzorger voor echtgenote Rita. “Tien jaar geleden kreeg mijn vrouw een cva, een herseninfarct. Ik ben 24/7 met haar bezig. Dat doe ik met liefde. Ik ben positief ingesteld en zeg wel eens: “Alle mensen hebben tien dingen die ze goed kunnen, maar soms vallen er een stuk of drie weg. Dan moet je niet over die drie blijven piekeren, maar de zeven die overblijven koesteren.”

Zijn leven wordt binnenkort zwaarder, weet de 69-jarige Hengeloër. “Vorige maand viel Rita en brak ze haar knieschijf. Ze zit nu van haar lies tot haar teen in het gips en blijft nog twee maanden in het verpleeghuis in Doetinchem. Als ze weer terug is, zal ze meer zorg nodig hebben. Dan ben ik er voor haar.” Het geloof houdt hen op de been, verklaart Gerrit zijn positieve instelling. “Ik ben zelf zwaar astmapatiënt en heb vele revalidaties gehad. Maar sinds de infarct van mijn vrouw ben ik nooit meer ziek geweest - dat kan geen toeval zijn. Onze dokter zei: ‘Dit moet de voorzienigheid zijn geweest.” Dat Bronckhorst zich het lot van mantelzorgers aantrekt, doet Gerrit deugd. “De gemeente is voortreffelijk en denkt volop mee bij de hulp. Zo is ons huis aangepast en hebben we meer uren huishoudelijke hulp gekregen. En als een band van de rolstoel opgepompt moet worden, is de gemeente er meteen bij. Daar werken veel mensen met een hart.”