Ouders opgelet: Wij zoeken een jeugdburgemeester, lijkt uw kind dat leuk?

Deze oproep is voor hen! Kom je uit Bronckhorst, zit je in groep 7 en lijkt het jou leuk om alle kinderen in de gemeente te vertegenwoordigen? Bijvoorbeeld bij evenementen, bijeenkomsten en de gemeente (het gaat om ca. 5 activiteiten per jaar)? Om mensen te ontmoeten? En je mening te geven? Dit is je kans! Meld je aan voor 7 oktober en misschien word jij onze jeugdburgemeester voor de periode november 2022 tot november 2023.

Burgemeester Marianne Besselink: “Dit is een mooie manier om kinderen bij de gemeente en de politiek te betrekken. We zullen bij een aantal activiteiten die de jeugdburgemeester bijwoont het komende jaar samen optrekken."

Wat doet de jeugdburgemeester?

  • Je bent, samen met de echte burgemeester Marianne Besselink, aanwezig bij enkele speciale activiteiten, zoals het begroeten van Sinterklaas, de nationale herdenking op 4 mei en de uitreiking van het jeugdlintje.
  • Je houdt bij sommige van die activiteiten een toespraakje.
  • Kinderen kunnen bij jou terecht als ze ideeën hebben over de gemeente. Jij kunt dan naar de burgemeester gaan om deze ideeën te bespreken.
  • Je bent bij vragen het aanspreekpunt voor de kinderen uit Bronckhorst.

Wat moet je kunnen als jeugdburgemeester?

  • Je vindt het leuk om in de belangstelling te staan.
  • Je kunt goed en vlot spreken.
  • Je vindt het leuk om op te komen voor de belangen van kinderen.
  • Je staat open voor allerlei vragen en opmerkingen.

Burgemeester Besselink: "De taak van de jeugdburgemeester is dus best bijzonder. Leuk, maar tegelijk ook wel serieus.”

Aanmelden Jeugdburgemeester

Vul voor 7 oktober 2022 het aanmeldformulier in. Op het formulier stel je jezelf voor en schrijf je waarom jij onze jeugdburgemeester wilt worden. Een papieren formulier invullen kan ook. Deze kun je op school vragen. Wij zijn benieuwd naar je aanmelding! Wie weet tot gauw!

Jury maakt keuze 

Een jury, die bestaat uit burgemeester Marianne Besselink, de huidige jeugdburgemeester Lisa Ankersmid uit Keijenborg, onze wethouder onderwijs en een Bronckhorster raadslid kiest na een gesprek met kinderen die op basis van hun aanmelding worden uitgekozen de nieuwe jeugdburgemeester. De gesprekken vinden plaats op 19 oktober ‘s middags in het gemeentehuis. Diezelfde middag wordt de uitslag ook bekend. De jeugdburgemeester wordt vervolgens tijdens de raadsvergadering van 20 oktober officieel benoemd en krijgt dan een speciale ambtsketen omgehangen.

Kinderparlement

Bronckhorst heeft ook kinderparlement. Wil je als je geen jeugdburgemeester wordt lid worden van ons kinderparlement? En hierin tijdens 3 of 4 bijeenkomsten in de periode november 2022-november 2023 met andere kinderen van je leeftijd meedenken over onderwerpen zoals jeugdactiviteiten, sport, milieu, etc. samen met de jeugdburgemeester en burgemeester Besselink? Dan kun je dat aangeven in het aanmeldformulier.

Anne en Kjeld zijn jeugdburgemeester geweest en Lisa is het nu. Zij vinden het hartstikke leuk! en bijzonder! dat zij enkele dingen die ze belangrijk vinden, hebben kunnen doen. Zo heeft Lisa meegedacht over het verbeteren van speeltuinen en de samenwerking met andere jeugdburgemeesters in de Achterhoek.