Plannen Energietuin De Langenberg

U bekijkt een pagina uit het archief 14-12-2021

De gemeente wil samen met diverse partijen een Energietuin aanleggen op de voormalige stortplaats De Langenberg in Zelhem. Een Energietuin is een multifunctionele plek waar meer gebeurt dan alleen duurzame energie op te wekken. Het is ook een plek waar de natuur tot bloei komt. Bezoekers kunnen er recreëren en leren over duurzame energie. En zeker zo belangrijk: het ontwerpen en maken van de Energietuin gebeurt samen met de omgeving. Zo ontstaat een beleefbaar landschap dat meerwaarde oplevert voor het gebied.

Wethouder Paul Hofman van duurzaamheid: “De Langenberg heeft al veel activiteiten die perfect passen bij een Energietuin. Een klein zonnepark is een extra functie die eraan kan worden toegevoegd.”

Energietuin

Al enkele jaren leeft de wens om op De Langenberg een zonnepark te maken. Er is nu gekozen voor een Energietuin, een concept van de Natuur- en milieufederaties. Natuur- en milieu Gelderland begeleidt het project en onderzoekt met de huidige gebruikers van de voormalige stortplaats of dit concept toepasbaar is voor De Langenberg. Het gaat om het gebied tussen de Kattekolkweg – Wisselinkweg – Korenweg – Oude Esweg – Kampweg. Solarpark de Kwekerij in Hengelo wordt daarbij gebruikt als inspiratiebron.

Samenwerking

Energietuin De Langenberg is een samenwerking tussen energiecoöperatie BioZon, Agem, ZAMC, de Ezelstal, Wildbeheereenheid Zelhem-Doetinchem en de gemeente. ZAMC, de Edelingen en Energiecoöperatie BioZon zijn nu al gevestigd op het terrein van de voormalige stortplaats. Er is samen verkend wat de mogelijkheden en kansen zijn. De partijen willen gemeenschappelijk de Energietuin ontwerpen, ontwikkelen, realiseren en beheren.

Digitale informatiebijeenkomst

Op 6 december organiseerde de gemeente om 19.30 uur een digitale informatiebijeenkomst. Omwonenden en geïnteresseerden konden hier informatie krijgen over de plannen en hebben de kans gekregen om mee te denken of mee te doen. Bekijk ook www.bronckhorst.nl/energietuin.

Meer info

Op Morgen, voor ons klimaat

Op Morgen is een platform waar we onze krachten bundelen voor een beter klimaat. Omdat we samen verantwoordelijk zijn voor een duurzame toekomst voor onze (klein)kinderen. In Bronckhorst zijn al veel mooie initiatieven. Laten we deze verhalen delen en elkaar inspireren om samen in actie te komen voor de toekomst. Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet!