Prettig en duurzaam wonen in Bronckhorst. Dat wil toch iedereen?

U bekijkt een pagina uit het archief 13-10-2019

Op 12 oktober 2019 is de Oost West Thuis Best-dag op de gemeentewerf in Hengelo. Tussen 10.30 en 15.00 uur kunt u een gezellige markt bezoeken vol ideeën, workshops en demonstraties op het gebied van prettig en duurzaam wonen. Veel bedrijven ontwikkelen hiervoor praktische producten en slimme diensten. Een groot aantal ondernemers uit onze streek toont u graag de laatste ontwikkelingen op dit gebied. Ook aanwezig: wethouder Evert Blaauw van wonen. Hij gaat graag met u in gesprek over toekomstbestendig wonen.

De wethouder is enthousiast over het aanbod en de opzet van de markt. Samen met Kruiswerk Achterhoek Liemers en het project Op Morgen organiseert de gemeente deze vierde editie van de Oost West Thuis Best-markt over woongemak. “Voor ieder wat wils”, promoot de wethouder het evenement. “Alle trends en ontwikkelingen op het gebied van prettig, gezond en duurzaam wonen en leven hebben we bijeen gebracht op één plek. Echt een bezoekje waard! Ik ben zelf ook erg benieuwd wat ik nog aan mijn eigen huis kan verbeteren. Er is zoveel mogelijk, de techniek schrijdt voort. Hier kunnen we met z’n allen van profiteren. Het maakt uw leven aangenamer en uw huis houdt z’n waarde. Dat is niet alleen prettig voor uzelf, maar ook voor de leefbaarheid in Bronckhorst in het algemeen.”

Huis renoveren

Overweegt u uw huis te verbouwen, dan is dat natuurlijk hét moment om uw huis energiezuiniger en gezonder te maken. Denk aan betere ventilatie en het oplossen van vochtproblemen. Isoleren is een van de beste manieren van duurzaam renoveren. Het huis wordt behaaglijker, het is goed voor het milieu en u bespaart behoorlijk op de energiekosten. Als u uw huis goed geïsoleerd hebt, dan is het slim om te kijken of zelf energie opwekken mogelijk is. Op de markt zijn energiecoaches aanwezig. Ook kunt u zich laten informeren over onze gunstige Toekomstbestendig Wonen Lening.

Nu nadenken

En hoe zit het comfort op langere termijn in uw woning? Met kleine praktische aanpassingen kunt u er zelf ook voor zorgen dat u later zelfstandig en prettig kunnen blijven wonen in uw eigen huis. De wethouder wil u graag aan het denken zetten over uw woon- en leefwensen in de toekomst. Evert Blaauw: “Begin op tijd met nadenken over hoe u later wilt wonen en tref maatregelen. Dat kan al heel simpel door drempels te verwijderen als u toch aan het verbouwen bent. Of misschien is er beneden een kamer die later als slaapkamer kan dienen? Het helpt allemaal om uw huis bewoonbaar te houden tot op hoge leeftijd. Een goede gezondheid is natuurlijk de belangrijkste voorwaarde om lang zelfstandig te wonen. Als het goed is, werken we er allemaal aan om fit te blijven, maar stel dat u iets overkomt. Hoe prettig is het dan als u toch thuis kunt blijven wonen? En zelf de regie kunt houden over uw leven? Ter geruststelling: natuurlijk denkt de gemeente met u mee als er nood aan de man is.”

Steentje bijdragen

‘Steentje eruit, plantje erin!’ is één van de leuke acties tijdens de beurs. Lever een tuintegel in en ontvang een gratis plantje voor uw tuin*. Minder steen op uw erf betekent minder wateroverlast, minder temperatuurstijging en minder verdroging van de bodem. Zo draagt u letterlijk een steentje bij aan een duurzame groene omgeving!

*)max. 1 per huishouden, op = op.

De wethouder kijkt uit naar 12 oktober: “Kom allemaal langs, maak er een uitje van. De markt is voor jong en oud. Er is van alles te zien en te ontdekken. De toegang is gratis en we zijn met Bronckhorsters onder mekaar, dus het wordt gezellig!”