Problemen thuis? Neem contact op met Veilig Thuis

U zit met trillende handen aan de keukentafel, omdat uw partner bijna thuiskomt. Of uw zoontje probeert zichzelf onzichtbaar te maken, zodat uw partner geen aanleiding heeft om wéér boos op hem te worden. Jaarlijks zijn naar schatting een miljoen volwassenen en kinderen slachtoffer van geweld in huiselijke kring. Slachtoffers en plegers vinden het vaak moeilijk om erover te praten of hulp te zoeken. Kinderen zijn vaak te jong om voor zichzelf op te komen. 

Ook voor ouderen die afhankelijk zijn van anderen is dat lastig. Daarom is het belangrijk dat ook omstanders actie ondernemen. Hebt u vragen over geweld in huiselijke kring of vermoedt u dat een gezin in uw omgeving er niet uit komt? Praat erover of bel gerust voor hulp en advies met ‘Veilig Thuis’.

“Ik ga niet meer door het lint”

“Ik vind het achteraf moeilijk te begrijpen dat ik zo ver ben gegaan. Ik ben niet zo’n prater en uitte mijn emoties door te schreeuwen”, vertelt de 38-jarige Pieter. “Het werd steeds erger en tijdens een woedeaanval sloeg ik mijn vriendin zelfs. Ik schaamde me kapot en beloofde dat het nooit meer zou gebeuren. Maar ik kon mij niet aan mijn belofte houden. Mijn dochter werd steeds angstiger en haalde slechtere cijfers op school. Toen de juf ons hier op aansprak, besefte ik dat mijn woede-uitbarstingen niet vanzelf stoppen. Ik moest hulp zoeken om te voorkomen dat het volledig zou escaleren. De lerares wees mij op ‘Veilig Thuis’. Met lood in mijn schoenen heb ik ‘s avonds de telefoon gepakt. Inmiddels gaat het met hulp van buiten weer vrij goed met ons. Ik heb natuurlijk nog wel eens woorden met mijn vriendin, maar ik ga niet meer door het lint. En zeker niet waar mijn dochter bij is.”

Huiselijk geweld stopt niet vanzelf

Pieter is niet de enige die te maken heeft met geweld in huiselijke kring. Het is één van de meest voorkomende vormen van geweld in Nederland. En het kan iedereen overkomen. Geweld in huiselijke kring is veel meer dan slaan en schelden. Vernedering, verwaarlozing, seksueel misbruik, financiële uitbuiting en stalken zijn óók vormen van geweld in huiselijk kring. Bijna altijd is hulp van buiten nodig om mishandeling te stoppen.

Veilig Thuis

Wilt u advies en hulp voor iemand anders en/of voor uzelf? Praat erover met iemand die u vertrouwt zoals een familielid, vriend of de huisarts. Kijk eens op www.veiligthuis.nl. Of bel gerust met ’Veilig Thuis’, het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. ‘Veilig Thuis’ is 24/7 bereikbaar via het nummer (0800) 20 00 (gratis). ‘Veilig Thuis’ is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling.