Project Kindertaalcoach van start in Bronckhorst

Meer dan 10 jaar staat het project Kindertaalcoach al jonge peuters bij om ze te helpen bij een goede taalontwikkeling. Eerst alleen in Winterswijk, sinds begin dit jaar ook in Aalten en vanaf nu start het project ook in de gemeente Bronckhorst. Vrijwilligers bij het project kindertaalcoach van Yunio, helpen anderstalige kinderen op weg met de Nederlandse taal, zodat zij een goede start krijgen wanneer ze naar school gaan. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom zich aan te melden!

Taalstimulering

Wanneer er in anderstalige gezinnen weinig of geen Nederlands gesproken wordt, helpt een Kindertaalcoach peuters door een paar uur per week op ludieke wijze met ze aan de slag te gaan. Een kindertaalcoach doet meer dan alleen een boekje voorlezen: “Taal zit in alles” vertelt Els van Hal, al ruim 8 jaar kindertaalcoach bij Yunio: “Ik stimuleer niet alleen het kindje, maar ik praat ook met ouders over hoe zij Nederlands aan kunnen bieden, zoals Nederlandse TV of boekjes. Maar ik geef geen les, en ik ben zeker geen juffrouw. Het moet leuk zijn en vooral niet schools!”

Taalondersteuning in de gemeente Bronckhorst

In de gemeente Bronckhorst zijn er veel kinderen die ondersteuning in hun taalontwikkeling kunnen gebruiken. Marjolein Stoltenborg, jeugdverpleegkundige in Steenderen vertelt: “Een Kindertaalcoach is belangrijk omdat ieder kind recht heeft op een goede taalontwikkeling en een kansrijke start, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt.” Marjolein is enthousiast over de uitbreiding van het project naar de gemeente Bronckhorst: “We zien in de gemeente een toename van kinderen waarbij de taalontwikkeling extra aandacht verdient. De Kindertaalcoach kan daar verandering in brengen.”

Ook Vrijwillige Kindertaalcoach worden?

Nieuwe vrijwilligers krijgen een gedegen voorbereiding als Kindertaalcoach en volgen een korte introductiecursus van drie delen. De eerste cursus start in oktober/november. Aanmelden kan bij projectcoördinator Nienke Wolsink via  kindertaalcoachachterhoek@yunio.nl of via de website www.yunio.nl