Rioolverstopping, wat te doen?

U bekijkt een pagina uit het archief 31-05-2022

De gemeente zorgt voor het onderhoud van het gemeentelijke rioolstelsel. Ondanks dit onderhoud bestaat de kans op storingen. Een rioolverstopping is vervelend en natuurlijk wilt u dat zo snel mogelijk oplossen. Waar u terechtkunt en waar u rekening mee moet houden, leest u hier.

Woningen/bedrijven in het buitengebied

Woningen in het buitengebied zijn over het algemeen aangesloten op een drukrioleringssysteem. Als u problemen heeft met de riolering, graaf dan eerst het ontstoppingsputje op de erfgrens open. Is het putje leeg, dan bevindt de verstopping zich in uw eigen riolering en moet u dit verder zelf regelen. De kosten zijn voor uw rekening. Is het putje vol, dan ligt de oorzaak in het gemeentelijk deel van het riool. Neemt u dan contact op met het onderhoudsbedrijf dat dit onderhoud voor ons uitvoert via tel. (0575) 75 05 00. Bent u aangesloten op een gemeentelijke IBA, neem dan bij problemen contact op met het onderhoudsbedrijf via tel. (0575) 22 94 60.

Woningen/bedrijven in de bebouwde kom

Wanneer u in de bebouwde kom woont, onderneem dan de volgende stappen bij problemen met de afvoer van uw huisriolering:

  • Graaf eerst het ontstoppingsputje open. Deze bevindt zich op uw perceel nabij de erfgrens.
  • Constateert u dat het ontstoppingsputje leeg staat, dan kunt u ervan uitgaan dat de oorzaak op uw eigen terrein ligt. U schakelt zelf een ontstoppingsbedrijf in en betaalt de kosten.
  • Constateert u dat het ontstoppingsputje vol staat, dan bevindt de verstopping zich in het gemeentelijke deel van de riolering. Belt u dan de gemeente, via tel. (0575) 75 02 50 (tijdens kantoortijden) of (06) 13 10 07 77 (voor spoedeisende gevallen buiten de openingstijden van de gemeente). De gemeente schakelt in dat geval een ontstoppingsbedrijf in.

Meer info

Let op: regelt u zelf een ontstoppingsbedrijf en de oorzaak ligt niet op uw terrein, maar op dat van de gemeente dan zijn de kosten toch voor uw eigen rekening! De gemeente heeft de ontstoppingsbedrijven geïnformeerd dat alleen rekeningen worden betaald als de opdracht door de gemeente is verstrekt.