Stacaravans voor opvang Oekraïense vluchtelingen op 2 locaties in Vierakker

Het kabinet heeft alle veiligheidsregio’s en gemeenten verzocht voor de wat langere termijn gemeentelijke opvanglocaties voor vluchtelingen uit Oekraïne in te richten. Hiervoor hebben we onder meer 7 stacaravans aangekocht. In overleg met de eigenaren is besloten dat deze op camping ’t Boshuis aan de Boshuisweg 8 (5 stacaravans, vanaf begin juni) en een perceel bij boerderijwinkel Den Vierakker aan de Kapelweg 14 (2 stacaravans, vanaf juli) in Vierakker komen.

In totaal kunnen in de 7 stacaravans ca. 30 tot 40 vluchtelingen opgevangen worden. Het gaat in eerste instantie om een opvang voor 6 maanden met optie voor verlenging met 6 maanden, maar het kan zijn dat een langere verlenging in beeld komt als de situatie dit nodig maakt. Voor de plaatsing van de caravans zijn enkele locaties onderzocht, waaronder ook de oude gemeentewerf in Zelhem.

Gekozen is voor de locaties in Vierakker. De terreinen zijn zonder veel aanpassingen geschikt, snel beschikbaar en de eigenaren willen zich graag inzetten voor sociale binding tussen de vluchtelingen en bewoners in het buurtschap. Buurtbewoners zijn hierover persoonlijk geïnformeerd. Zoals al eerder vermeld blijven dit niet de enige gemeentelijke opvanglocaties, we zoeken nog enkele andere opties voor het opvangen van vluchtelingen voor een wat langere periode. We overleggen bijvoorbeeld met de eigenaren van groepsaccommodatie De Hooge Weide in Vorden, die als korte termijn opvanglocatie diende en inmiddels is gestopt, of opvang weer mogelijk is vanaf de zomer.

Bronckhorst.nl/oekraine