Starters Zelhem zeggen ‘Aju’ tegen pa en ma

U bekijkt een pagina uit het archief 15-06-2021

De 14 nieuwe starterswoningen op het voormalige terrein van de Schildersoordschool in Zelhem zijn opgeleverd! In aanwezigheid van gedeputeerde Peter Kerris van provincie Gelderland en wethouder Evert Blaauw van de gemeente staken de jonge eigenaren op 28 mei de sleutel in het slot van hun eigen huis. Starter Jasper Hebbink: “Het is geweldig dat ik hier in Zelhem kan blijven wonen in een prachtige energie neutrale woning. Ik ben erg blij dat we deze kans gekregen hebben van de gemeente die we als CPO groep met beide handen hebben aangepakt, zie hier het resultaat!”

Betaalbare duurzame woningen

De 14 woningen zijn gasloos, worden verwarmd via een warmtepomp en vangen energie via zonnepanelen. Daarmee zijn de woningen energieneutraal. Met een vanafprijs/kostprijs onder de €200.000,- voor de tussenwoningen en een vanafprijs onder de €225.000,- voor de hoekwoningen konden de kopers bovendien in aanmerking komen voor een starterslening. De groep starters heeft de grond onder gunstiger omstandigheden van de gemeente gekocht. In ruil daarvoor is een anti-speculatiebeding voor vijf jaar afgesproken.

Collectief wooninitiatief

De bouw van deze woningen is onderdeel van het bredere project 'Aju pa en ma' van de gemeente. De woningen werden gerealiseerd als ‘Collectief Particulier Opdrachtgeverschap’ (CPO). Dit is een manier waarbij je samen met anderen in een gezamenlijk bouwproject aan de slag gaat. Je neemt daarbij je eigen verantwoordelijkheid bij de ontwikkeling van de locatie: je bouwt samen met andere jongeren. Je geeft gezamenlijk opdracht maar realiseert elk afzonderlijk een woning die helemaal aan de individuele smaak voldoet. Hierdoor ben je als toekomstige bewoner nauw betrokken bij het tot stand komen van de nieuwbouw. En dat alles tegen lagere kosten.

Signaal van jongeren

Wethouder Evert Blaauw van Wonen: “De vraag naar starterswoningen in Bronckhorst is groot en er is nauwelijks aanbod van betaalbare woningen. Een belangrijk signaal voor de gemeente om echt werk te gaan maken van de realisatie van woningen voor deze belangrijke doelgroep. Naast Zelhem bouwen jongeren ook in Hengelo op twee locaties en in Vorden start de bouw in juni. De aanvraag in Steenderen loopt en we voeren gesprekken met jongeren en ouderen uit Hummelo en Toldijk. Al met al gaat het om 61 woningen.”

Actieplan Wonen

Provincie Gelderland ondersteunt met kennis en financiering dit initiatief. Zo hebben de jongeren gebruik gemaakt van de subsidieregeling Collectieve Wooninitiatieven. Met deze regeling heeft de provincie inmiddels 120 initiatieven geholpen.