Verknal het niet deze jaarwisseling

U bekijkt een pagina uit het archief 03-01-2022

De verkoop- en het afsteken van vuurwerk is deze jaarwisseling nogmaals verboden vanwege de coronasituatie. Om extra druk op de al zwaar belaste zorg en de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Op het afsteken van vuurwerk staat een boete (min. 100 euro en dit kan oplopen tot 250 euro). Carbid schieten is wel toegestaan, maar onder voorwaarden. Graag vragen wij met dit artikel uw aandacht voor het volgende:

Voorwaarden carbid schieten

Voor carbid schieten zijn vanwege de coronasituatie twee belangrijke voorwaarden van kracht:

 • Gaat u carbid schieten dan moet u dit melden bij de gemeente. Melden kon tot en met 29 december.
 • Carbid schieten mag alleen op oudejaarsdag tussen 10.00 en 18.00 uur

Voor het afsteken van carbid gelden verder de volgende voorwaarden in onze gemeente:

 • Bij het carbid schieten wordt gebruikgemaakt van bussen met een max. inhoud van 40 liter. De bussen mogen niet worden afgesloten met harde voorwerpen zoals metalen, houten en andere vergelijkbare materialen. Lederen en plastic ballen zijn wel toegestaan.
 • Het carbid schieten vindt plaats buiten de bebouwde kom. De min. afstanden die gelden zijn 100m van woningen en 300m van gebouwen of andere voorzieningen waarin dieren verblijven.
 • Het schootsveld bedraagt tenminste 100m en binnen dit schootsveld bevindt zich geen publiek of andere personen en zijn geen openbare wegen of paden gelegen.
 • Degene die met carbid schiet is niet onder invloed van alcohol en/of drugs en neemt alle redelijkerwijs mogelijke maatregelen om elk gevaar voor mens en dier te voorkomen.
 • Als er sprake is van carbid schieten door een iemand onder de 18 jaar moet er een toezichthouder zijn. De toezichthouder is iemand van 18 jaar of ouder, niet onder invloed van alcohol en/of drugs en altijd in staat aanwijzingen te geven aan de carbidschieter of handelingen, indien nodig, te verhinderen.

Veiligheidstips BOCK

Carbid schieten is niet voor beginners of amateurs, daarom vragen wij mensen die carbid gaan schieten ervoor te zorgen dat in ieder geval één van de schieters BOCK is! De BOCK is de Bewust Oplettende Carbid Knaller die erop toeziet dat het veilig gebeurt volgens vijf veiligheidstips en de coronaregels. Want een echte BOCK verknalt het niet!

De tips zijn:

 1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin er niet aan als u het nog nooit gedaan hebt.
 2. Bescherm uzelf en anderen. Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril.
 3. Zorg voor EHBO. En voor voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) zodat u goed kunt handelen, mocht er toch iets verkeerd gaan.
 4. Gebruik goed materiaal. Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem. Schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus – na het ontsteken – niet achteruit kan schieten.
 5. Ontsteek het carbid veilig. Ontsteek de bus met een fakkel op een stok, terwijl u aan de zijkant van de melkbus staat. Ga nooit op de bus zitten. Zorg dat toeschouwers (groepsgrootte is max. twee personen óf de grootte van één gezamenlijk huishouden) op veilige afstand zijn.

Sterretjes en knalerwten (klein vuurwerk) wel toegestaan

Tijdens de jaarwisseling mag u wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (ook wel categorie F1 genoemd). Iedereen van 12 jaar en ouder mag dit vuurwerk het hele jaar door kopen en afsteken. Dit vuurwerk wordt onterecht kindervuurwerk genoemd. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand. Voorbeelden van klein vuurwerk zijn: sterretjes, knalerwten trektouwtjes, Bengaals vuur, Bengaalse lucifers, fonteinen voor gebruik binnenshuis en buitenshuis, kerstcrackers, confettibommen, knetterballen, Bengaalse fakkels, grondbloemen en grondtollen.

Houdt u een oogje in het zeil?

Een rustige jaarwisseling maken we samen. Ziet u iets verdachts, een onveilige situatie of iemand die bijvoorbeeld brand sticht of iets vernielt? Meld dit dan:

 • bij spoed, bijvoorbeeld als u getuige of slachtoffer bent van een misdaad of een ongeluk, belt u: 112
 • heeft het geen haast, belt u dan: (0900) 88 44
 • wilt u anoniem blijven omdat u bijvoorbeeld bang bent voor vervelende reacties, bel dan Meld Misdaad Anoniem (0800) 70 00
 • voor meldingen die betrekking hebben op de openbare ruimte kunt u op werkdagen bellen met de gemeente, via tel. (0575) 75 02 50. Wilt u buiten kantoortijden iets melden dat niet kan wachten tot de volgende (werk)dag, bel dan ons calamiteitennummer (06) 13 10 07 77.

Op oudejaarsdag controleren de politie en boa’s streng op overtredingen in de gemeente.