Vervanging openbare verlichting door slimme led-verlichting

U bekijkt een pagina uit het archief 18-12-2018

Wethouders Paul Hofman en Evert Blaauw plaatsen op 5 december 2018 samen met aannemer Dynniq het eerste slimme led-armatuur in Steenderen. De openbare verlichting is aan vervanging toe en dit is een goed moment om over te stappen op duurzame én slimme led-verlichting. De komende maanden verduurzamen we nagenoeg alle verlichting in de openbare ruimte.

Slim en duurzaam

Door het toepassen van led-verlichting gaat het energieverbruik fors omlaag met zo’n 50% en daarmee dus ook de energiekosten. Bovendien hoeven de lampen minder vaak vervangen te worden. Dat zorgt voor lagere onderhoudskosten. Door nieuwe, slimme technieken worden storingen op afstand gemeld en deze worden altijd gesignaleerd. Het is mogelijk van achter de computer, telefoon of tablet de verlichtingssterkte op maat aan te passen en we krijgen daarmee een goed overzicht van ons energieverbruik en besparingsmogelijkheden.

Lager energieverbruik

Wethouder Hofman: “We willen dat Bronckhorst in 2030 energieneutraal is. Met de led-verlichting zetten we een stap in de goede richting, daarmee brengen we ons energieverbruik aanzienlijk terug.” Wethouder Blaauw voegt daar aan toe: “De slimme led-verlichting en het toepassen van alternatieven als een lichter wegdek, zoals op het fietspad langs de Hummeloseweg, dragen eraan bij om in 2030 energieneutraal te zijn.” 

Planning

De werkzaamheden starten deze week en duren een aantal maanden. Het plaatsen van een armatuur veroorzaakt verder geen overlast.