Voorkom illegale praktijken in uw pand!

U bekijkt een pagina uit het archief 04-10-2022

De ligging van boerenbedrijven is aantrekkelijk voor criminelen. Door meer leegstand neemt de interesse van criminelen toe. Zij maken graag misbruik van situaties en bieden bijvoorbeeld veel geld om een loods of schuur te huren. Het snelle, contante geld kan misschien aantrekkelijk zijn, maar u loopt grote risico’s als er illegale activiteiten in uw pand plaatsvinden.

Denk bijvoorbeeld aan flinke schade aan uw pand, zoals doorgebroken muren, gaten in het dak en water- en brandschade. Maar ook draait u vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of het drugslaboratorium en mogelijke milieuvervuiling die daardoor ontstaat. Met een beetje pech sluit de burgemeester ook nog uw pand. Bedenk altijd: u kunt maar één keer nee zeggen!

Komen er mensen ongevraagd op uw erf?

 • Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien.
 • Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
 • Overleg met de wijkagent.
 • Waarschuw de WhatsApp-groep van de buurt.

Wilt u uw woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?

 • Accepteer nooit contante betalingen, laat huur betalen via de bank.
 • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.
 • Is de huurder een bedrijf? Vraag bij de Kamer van Koophandel gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.
 • Is de huurder geen bedrijf maar ergens in dienst? Dan kunt u vragen om een werkgeversverklaring en belt u de werkgever ter controle.
 • Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast, bijvoorbeeld:
  - De huurder krijgt pas de sleutel van het pand als het huurcontract ondertekend is.
  - Spreek af periodiek in de schuur te kijken en doe dat ook.
  - De huurder mag geen nieuwe sloten op de schuur zetten, zijn die er wel, verwijder deze dan of ontbind de huurovereenkomst.
  - Verbouwingen vinden enkel plaats in overleg.

En als u het niet vertrouwt?

Ziet u verdachte situaties in uw omgeving, herkent u de signalen die worden beschreven of bent u benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie bij de wijkagent of via tel (0900) 88 44. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via tel (0800) 70 00 of op of www.meldmisdaadanoniem.nl. Bij meldingen die betrekking hebben op het milieu, bijvoorbeeld een dumping van drugsafval, kunt je ook melding doen via www.milieuklachten.nl.

Ga er in geen geval zelf op af! Bronckhorst is een veilige gemeente en met elkaar zorgen we dat dat zo blijft. Daarom zetten we ons bijvoorbeeld samen met bewoners en ondernemers in het buitengebied en de politie in voor een veilige omgeving via het project Keurmerk Veilig Ondernemen Buitengebied.