Vroeg Eropaf - Studeren en geldzaken

Vroeg Eropaf is een project van de gemeente dat inwoners helpt met geldzaken en vooral met (het voorkomen van) schulden. Deze keer speciaal voor studenten (in spe) meer informatie over studeren en geldzaken.

Je komt in aanmerking voor studiefinanciering als je een opleiding volgt op het MBO/HBO of op de universiteit. Het is afhankelijk van het inkomen van je ouders of je recht hebt op een aanvullende uitkering. Studiefinanciering vraag je aan bij DUO.

Studeerde je voor september 2015 dan geldt voor jou waarschijnlijk het oude stelsel van basisbeurs. De basisbeurs hoef je niet terug te betalen, een eventuele aanvullende lening wel. Vanaf september 2015 is er een leenstelsel. De lening moet in maximaal 35 jaar terug betaald worden aan DUO.

OV-jaarkaart

Dit is ook een lening. Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt de lening omgezet in een gift. Volg je een opleiding op MBO1 of MBO2 niveau, dan is de OV-kaart gratis. Zet aan het einde van de studie je OV-kaart meteen stop, anders volgt een hoge boete.

Op kamers of thuis blijven wonen?

Op de site van het Nibud vind je veel informatie over wat het kost om te gaan studeren. Ga je op kamers wonen dan kost dit maandelijks gemiddeld € 660 meer dan wanneer je thuis blijft wonen. Dit komt door de volgende extra kosten (volgens onderzoek in 2017):

  • Huur                                       € 417
  • Boodschappen                      € 180
  • Vervoer (naast Ov-kaart)      €   63

Huurtoeslag

In de meeste gevallen heb je geen recht op huurtoeslag. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je woning/appartement bijvoorbeeld een eigen keuken met aanrecht en aansluitpunt voor een kooktoestel, een eigen toilet en een eigen toegangsdeur hebben.

Studieschuld en hypotheekaanvraag

Heb je een studieschuld en wil je een woning kopen, dan kun je vaak minder lenen. De studieschuld telt minder zwaar mee dan andere leningen. Bovendien wordt de studieschuld niet geregistreerd bij het BKR. Je moet zelf vertellen aan de hypotheekverstrekker dat je een schuld bij DUO hebt.