Workshop Raken met smaken in Bronckhorst op 19 januari

U bekijkt een pagina uit het archief 20-01-2020

In het kader van het project Raken met smaken organiseert Cultuur & Erfgoedpact Achterhoek een workshop over de verschillende koolsoorten binnen de zogeheten Brassicaceae-familie. Tijdens deze workshop onderzoeken deelnemers middenin het veld onder andere de paarse boerenkool, spruitjes en wilde kool. Deze groenten zijn niet alleen lekker en gezond, ze zijn ook prachtig om gedetailleerd te observeren.


Bij iedere soort horen andere patronen, texturen én landschappen. Allerlei traditionele toepassingen (van stamppot tot conserveermethodes) en innovatieve technieken (van verven met kool tot fermenteren) komen aan bod.

Raken met smaken

Fooddesigner Katja Gruijters verdiepte zich in opdracht van het Cultuur en Erfgoedpact Achterhoek in de agro- en foodsector van deze regio. In dit pact werken negen gemeenten samen aan de identiteit en vitaliteit van de regio. Dat zijn Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doesburg, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk.

Ze ging in gesprek met boeren, telers en producenten en traceerde families van ingrediënten en gewassen. Elke familie koppelde ze aan een gemeente op basis van historische, inhoudelijke of agro-technische gronden. Zo ontstond de Farm Food Family die nu door de Achterhoek reist in de vorm van gemeentelijke workshops, waarin dieper wordt ingegaan op de verschillende families en de prachtige producten en ingrediënten van de streek.

Er wordt nauw samengewerkt en afgestemd met professionals uit de agro- en foodsector. Zo zal dit project als opmaat fungeren voor Achterhoek Food, het platform dat de samenwerking versterkt tussen alle partijen die zich bezighouden met het produceren van voedsel in de Achterhoek.

Info workshop

De workshop Brassicaceae wordt georganiseerd op 19 januari 2020 van 13.15 – 17.00 uur op Boerderij De Kruisbrink, Kruisbrinkseweg 7 in Toldijk. Kijk voor meer informatie en inschrijven op www.rakenmetsmaken.nl.