ZEG Achterhoek helpt jongeren aan de slag

ZEG Achterhoek is hét startpunt voor jongeren uit de regio die willen leren of werken, of die een steuntje in de rug nodig hebben. Jongeren tussen de 16 en 27 jaar worden bovenmatig getroffen door de coronacrisis. Velen zijn veerkrachtig en flexibel, maar er is ook een groep die het moeilijk heeft. Daarom is ZEG Achterhoek actueler dan ooit. Dit online platform is er om deze jongeren verder te helpen, juist nu ze de hulp extra nodig hebben.


Actieplan Achterhoekse Jongeren

“Voor een grote groep jongeren is het niet makkelijk om de weg naar (vervolg)onderwijs of werk te vinden. Ook in de Achterhoek is dat het geval”, aldus Hanneke Pennings, aanjager van het Actieplan Achterhoekse jongeren. Samen met een grote groep betrokkenen is in 2019 het Actieplan ontwikkeld. Het idee: help jongeren te werken aan hun eigen toekomst. Onderwijsinstellingen, het UWV, diverse sociale diensten en gemeenten uit de Achterhoek zijn hiervoor een samenwerking gestart. Het ultieme doel is dat alle Achterhoekse jongeren tussen de 16 en 27 jaar uiteindelijk naar school gaan, werk hebben of een goede daginvulling.

Het online platform ZEG Achterhoek

Het online platform ZEG is gelanceerd als centrale plek in deze aanpak. Op zegachterhoek.nl laten organisaties die meedoen zien wat ze voor deze jongeren kunnen betekenen. Het zorgt voor verbinding tussen alle bestaande initiatieven. Zo versterken ze elkaar. Jongeren kunnen op het platform filteren op ‘leren’, ‘werken’, ‘doen’ of ‘hulp’, binnen hun gemeente. Zo vinden ze eenvoudig de organisaties die passen bij hun vraag. En ze kunnen direct contact opnemen. Het uitgangspunt is de informatie en het aanbod zo laagdrempelig te houden.

Aanmelden initiatieven

Er staan ruim 40 initiatieven voor Achterhoekse jongeren tussen 16 en 27 jaar op het platform. Maar het aanbod in de Achterhoek is veel groter. Van organisaties die zich op vastgelopen jongeren richten tot partijen die dagbesteding of leer-werktrajecten aanbieden. Initiatieven in de Achterhoek die deze doelgroep willen helpen kunnen zich aanmelden op zegachterhoek.nl. Hier vindt u ook meer informatie over dit initiatief.