Onderdak bieden en hulpacties

Wij krijgen mails en telefoontjes van inwoners die onderdak (willen) aanbieden aan Oekraïense vluchtelingen of activiteiten opzetten om hen te helpen met allerhande spullen. Wij zijn er trots op dat u zich inzet voor mensen in nood door het oorlogsgeweld.

Bent u tijdelijk gastgezin en vangt u vluchtelingen op in uw eigen huis of in een privé accommodatie die u heeft, dan vragen wij u contact met ons op te nemen via e-mail: oekraine@bronckhorst.nl of tel. (0575) 75 02 50. Het is belangrijk dat mensen ingeschreven worden in onze gemeentelijke basisregistratie (zie ook veel gestelde vragen en antwoordenonder meer om in aanmerking te komen voor de leefgeld regeling. Wij kunnen u wellicht ook ondersteunen of doorverwijzen naar de juiste instanties.

Heeft u een (wat grotere) locatie/accommodatie die u wilt aanbieden voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, dan vragen wij u ook contact met ons op te nemen via e-mail: oekraine@bronckhorst.nl of tel. (0575) 75 02 50. In Bronckhorst heeft een aantal eigenaren hun accommodaties of een perceel aangeboden. De gemeenteraad heeft bijvoorbeeld besloten 7 stacaravans aan te kopen als gemeentelijke opvanglocatie en in overleg met de eigenaren komen deze op 2 locaties in Vierkaker die nu gereed worden gemaakt. Op camping ’t Boshuis aan de Boshuisweg 8 (5 stacaravans, vanaf 1 juni) en een perceel bij boerderijwinkel Den Vierakker aan de Kapelweg 14 (2 stacaravans, waarschijnlijk vanaf 1 juli). In totaal kunnen in de 7 stacaravans ca. 30 tot 40 vluchtelingen opgevangen worden. Het gaat in eerste instantie om een opvang voor 6 maanden met optie voor verlenging met 6 maanden, maar het kan zijn dat een langere verlenging in beeld komt als de situatie dit nodig maakt. Voor de plaatsing van de caravans zijn enkele locaties onderzocht. Gekozen is voor de locaties in Vierakker. De terreinen zijn zonder veel aanpassingen geschikt, snel beschikbaar en de eigenaren willen zich graag inzetten voor sociale binding tussen de vluchtelingen en bewoners in het buurtschap.

Dit blijven niet de enige gemeentelijke opvanglocaties, we zoeken nog enkele andere opties voor het opvangen van vluchtelingen voor een wat langere periode. We overleggen bijvoorbeeld met de eigenaren van groepsaccommodatie De Hooge Weide in Vorden, die als korte termijn opvanglocatie diende en inmiddels is gestopt, of opvang weer mogelijk is vanaf de zomer. Ook is door de eigenaar (Parochie H.H. Twaalf Apostelen) een woning (voor max 6 personen) op de Zomerweg in Drempt beschikbaar gesteld als gemeentelijke opvanglocatie voor een periode van 6 maanden (t/m eind oktober, met optie voor verlenging met 6 maanden). Deze is met hulp vanuit de buurt klaar gemaakt voor bewoning en eind april in gebruik genomen. Als sprake is van direct omwonenden bij en locatie informeren wij hen persoonlijk.

Inzamelacties

Voor informatie over inzamelacties voor Oekraïne en de bundeling daarvan kunt u terecht op de website van vluchtelingenwerk.