Oude gemeentehuis Hengelo (Gld) in de verkoop

De gemeente Bronckhorst heeft het oude gemeentehuis aan de Raadhuisstraat in Hengelo (Gld) verkocht aan de horecaonderneming die ook eigenaar is van restaurant Vaticano aan de Houtmarkt in Zutphen. Het plan is een authentiek Italiaans restaurant te vestigen in het beeldbepalende pand in het centrum van Hengelo.  

Wethouder Buunk is erg blij met de verkoop: “Deze ondernemers gaan echt iets moois maken van het oude raadhuis. Ze hebben een goed doordachte aanpak voor het opknappen van het pand. Het zijn enthousiaste mensen met jarenlange horecaervaring. Ze willen in het oude gemeentehuis een veelzijdig horecaconcept realiseren en gebruiken daarvoor het hele pand. Het pand wordt met zorg in oude luister hersteld en is straks een waar pareltje voor Hengelo (Gld).”

Italiaanse keuken met streekproducten in gemoedelijke sfeer

De basis is de vestiging van een authentieke Italiaanse keuken in een gemoedelijke Achterhoekse sfeer met veel streekproducten en een brede keuze voor een groot publiek. Maar ook voor een koffie of thee met heerlijke zoetigheden kan men straks in het oude Raadhuis terecht. Naast het restaurant wil men culinaire activiteiten aanbieden zoals het volgen van kooklessen, lessen broodbakken, workshops patisserie of het maken van verse pasta. Het pand biedt de ruimte om ook te voorzien in reserveringen voor groter en kleinere groepen die privé willen dineren of vergaderen. Daarnaast wordt het ook mogelijk om bruiloften en andere feestelijke gebeurtenissen te vieren. Aanvullend is het plan om op zondag te werken met live muziek. Mensen kunnen dan onder het genot van een drankje een jazz, piano of vioolconcert bijwonen. Ten slotte wil men op de bovenverdieping een bed and breakfast beginnen.

Vernieuwend en onderscheidend

In december 2018 is het oude gemeentehuis in Hengelo (Gld.) opnieuw actief in de verkoop gezet. Belangrijk was een levensvatbare invulling passend bij het karakter van het gebouw dat bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van het centrum. Eind januari 2019 is de inschrijftermijn gesloten. Er zijn in totaal negen verschillende plannen ingediend.

Een speciaal ingestelde adviescommissie heeft de verschillende plannen beoordeeld, zorgvuldig afgewogen en gerangschikt. Het Italiaans restaurant spreekt het meeste aan omdat dit het beste aansluit bij de uitgangspunten en de meeste kans van slagen heeft.

De commissie licht de keuze als volgt toe: “De beoogde invulling is vernieuwend, onderscheidend en heeft een aantrekkende werking voor het centrum. De initiatiefnemer wordt zelf de uitbater en voor het ingediende plan is geen bestemmingsplanwijziging nodig. Daarnaast hebben deze ondernemers hun sporen verdiend met verschillende horecagelegenheden.” Nadat de commissie het advies had uitgebracht, is het college van burgemeester en wethouders gestart met de onderhandelingen. Dat heeft eind maart geresulteerd in een koopovereenkomst. 

Twee ingediende plannen werden beoordeeld als interessant, maar minder geschikt voor de invulling in het oude gemeentehuis. Met deze initiatiefnemers zijn losse oriënterende gesprekken gevoerd om te kijken óf en hoe deze plannen op een andere locatie kunnen worden ontwikkeld.