Asbesttrein

Foto van een asbestdak

Samen met andere Achterhoekse gemeenten is de ‘stichting Asbesttrein’ opgezet om te ondersteunen bij het verwijderen van asbestdaken. Binnen een 'asbesttrein' werken bedrijven samen om asbest te verwijderen, af te voeren en eventueel een nieuw dak te monteren. De werkzaamheden worden snel achter elkaar, als in een trein uitgevoerd, waardoor er kosten worden bespaard. De asbesttrein zorgt er ook voor dat alle benodigde vergunningen worden aangevraagd en financiële mogelijkheden worden benut. Hier heeft u als eigenaar geen omkijken naar.

In Bronckhorst komen negen asbesttreinen, drie treinen per jaar. Elke asbesttrein doet een deel van het buitengebied van Bronckhorst aan. Er zijn nu drie asbesttreinen van start gegaan:

  • buitengebied tussen Hummelo, Drempt, Laag Keppel en Hoog Keppel
  • buitengebied tussen Wichmond, Vorden, Kranenburg, Medler en Hengelo
  • buitengebied tussen Hummelo, Keijenborg, Zelhem en Hengelo

In 2019 en 2020 komen er nog 6 asbesttreinen voor de overige gebieden. Wanneer dit zal zijn en welke gebieden het worden, is sterk afhankelijk van de afspraken die de stichting Asbesttrein met de deelnemende bedrijven kan maken. We maken de nieuwe data en gebieden bekend via deze pagina en het gemeentenieuws in weekblad Contact. Bewoners van de betreffende gebieden krijgen bovendien per brief een uitnodiging voor een informatieavond.

Er zijn al een aantal informatieavonden gehouden. Als u de presentatie wilt ontvangen die daar gehouden is, kunt u met ons contact opnemen.

Asbestdakenverbod is uitgesteld

Op 1 januari 2025 zou het asbestdakenverbod ingaan. Op 4 juni 2019 stemde de Eerste Kamer niet in met de wetswijziging van de Wet Milieubeheer die het asbestdakenverbod mogelijk moest maken. Veel Eerste Kamerleden zijn wel voorstander van het verbod, maar niet in de voorgestelde vorm.

Meer info

Meer informatie