Asbesttrein

Foto van een asbestdak

Samen met andere Achterhoekse gemeenten is de ‘stichting Asbesttrein’ opgezet om te ondersteunen bij het verwijderen van asbestdaken. Binnen een 'asbesttrein' werken bedrijven samen om asbest te verwijderen, af te voeren en eventueel een nieuw dak te monteren. De werkzaamheden worden snel achter elkaar, als in een trein uitgevoerd, waardoor er kosten worden bespaard. De asbesttrein zorgt er ook voor dat alle benodigde vergunningen worden aangevraagd en financiële mogelijkheden worden benut. Hier heeft u als eigenaar geen omkijken naar.

In Bronckhorst komen zeven asbesttreinen. Elke asbesttrein doet een deel van het buitengebied van Bronckhorst aan. Er zijn nu vier asbesttreinen van start gegaan:

  • buitengebied tussen Hummelo, Drempt, Laag Keppel en Hoog Keppel
  • buitengebied tussen Wichmond, Vorden, Kranenburg, Medler en Hengelo
  • buitengebied tussen Hummelo, Keijenborg, Zelhem en Hengelo
  • buitengebied ten oosten van Zelhem en rondom Halle, tussen Halle-Heide en Halle-Nijman

Ook voor de overige gebieden worden asbesttreinen ingezet. Wanneer dit zal zijn en welke gebieden het worden, is sterk afhankelijk van de afspraken die de stichting Asbesttrein met de deelnemende bedrijven kan maken. We maken de nieuwe data en gebieden bekend via deze pagina en het gemeentenieuws in weekblad Contact. Bewoners van de betreffende gebieden krijgen bovendien per brief een uitnodiging voor een informatieavond.

De overige gebieden die nog volgen zijn:

  • buitengebied gelegen tussen Halle, Zelhem, Veldhoek en de oostelijke gemeentegrens
  • noordelijke buitengebied rondom Olburgen, Rha, Steenderen, Bronkhorst, Baak, Wichmond en Vorden
  • buitengebied gelegen tussen de dorpen Hengelo, Keijenborg, Toldijk, Baak en Wichmond

Er zijn al een aantal informatieavonden gehouden. Als u de presentatie wilt ontvangen die daar gehouden is, kunt u met ons contact opnemen.

Asbestdakenverbod is uitgesteld

Op 1 januari 2025 zou het asbestdakenverbod ingaan. Op 4 juni 2019 stemde de Eerste Kamer niet in met de wetswijziging van de Wet Milieubeheer die het asbestdakenverbod mogelijk moest maken. De Eerste Kamer heeft niet gezegd dat het niet belangrijk is. Alleen het tempo waarin en de financiële haalbaarheid zijn argumenten om de wet niet aan te nemen en terug te sturen.

Als gemeente zijn we in overleg met Stichting Asbesttrein en provincie. De asbesttrein is niet afgeblazen, maar rijdt op dit moment wat langzamer.

Meer info

Meer informatie