Pilot Woningbouw voor jongeren

Tussen de 18 en 30 jaar en op zoek naar een betaalbare woning? Jongeren realiseren hun woonwensen op een mooie locatie in Bronckhorst!

Op vijf locaties maakt de gemeente Bronckhorst speciaal voor starters op de woningmarkt ruimte om een woning te kunnen bouwen. De 5 locaties bevinden zich in de kernen: Hengelo, Steenderen, Vorden en Zelhem. Jongeren in die kernen nodigden we uit om in gesprek te gaan met de gemeente over de moeilijkheden die zij ondervinden bij het vinden van een betaalbare woning in Bronckhorst. De jongeren organiseerden hiervoor bijeenkomsten, waar de woonwensen gedeeld werden. Zij dachten in alles met ons mee. Bijvoorbeeld ook over geschikte locaties in de dorpen. Via sociale media werden starters opgeroepen mee te doen.

De oproep tijdens deze bijeenkomsten was helder: er was actie nodig. De jongeren konden geen betaalbare starterswoningen vinden. We hebben alles op alles gezet om bouwmogelijkheden te creëren voor deze belangrijke doelgroep. Het is een prachtige kans voor hen om een eerste stap te zetten op de woningmarkt en het ouderlijk huis te verlaten. Onder het motto: Aju pa en ma!

De woningen worden gerealiseerd onder Collectief Particulier Opdrachtgeverschap CPO). Dit is een manier waarbij je samen met anderen in een gezamenlijk bouwproject aan de slag gaat. Je neemt daarbij je eigen verantwoordelijkheid bij de ontwikkeling van de locatie: je bouwt samen met andere jongeren. Je geeft gezamenlijk opdracht maar realiseert elk afzonderlijk een woning die helemaal aan de individuele smaak voldoet. Hierdoor ben je als toekomstige bewoner nauw betrokken bij het tot stand komen van de nieuwbouw. En dat alles tegen lagere kosten!

Opgeleverd

De nieuwe woningen voor jongeren in ZelhemDe eerste 14 starterswoningen in Zelhem zijn opgeleverd op 28 mei 2021. De huizen zijn gasloos, worden verwarmd via een warmtepomp en vangen energie via zonnepanelen. Daarmee zijn de woningen energieneutraal. De kopers kwamen in aanmerking voor een starterslening. De groep starters heeft de grond onder gunstiger omstandigheden van de gemeente gekocht. In ruil daarvoor is een anti-speculatiebeding voor vijf jaar afgesproken.  Provincie Gelderland ondersteunde met kennis en financiering dit initiatief. Zo hebben de jongeren gebruik gemaakt van de subsidieregeling Collectieve Wooninitiatieven.

De vijf locaties

Voor dit project hebben we vijf locaties in de kernen Hengelo, Zelhem, Vorden en Steenderen:

  • Hengelo, Berkenlaan
  • Hengelo, Raadhuisstraat (voormalig terrein Albert Heijn)
  • Steenderen, Bronkhorsterweg (voormalig terrein Basisschool De Akker)
  • Vorden, Burgemeester Galleestraat (voormalig Havo-terrein)
  • Zelhem, Frans Halsstraat (voormalige Schildersoord school)

Alle 5 locaties zijn volledig gevuld.

In andere kernen zoals Hummelo en Toldijk, lopen gesprekken om ook dit soort wooninitiatieven te ontwikkelen. 

Meer info

Woonvisie

We willen dat iedereen, jong en oud, goed kan wonen en kan blijven wonen. Daarom is in juli 2019 de nieuwe woonvisie ‘Ruimte voor wonen in Bronckhorst’ 2019-2025 vastgesteld door de gemeenteraad. U leest er alles over op de pagina 'Ruimte voor wonen'.