Registratie en inschrijving in de BRP

Kunnen mensen uit Oekraïne zich inschrijven als inwoner van Nederland?

Wij registreren alle Oekraïense vluchtelingen die in onze gemeente verblijven. Zij kunnen aangifte verblijf en adres doen en worden dan ingeschreven in de Basis Registratie Personen (BRP). Wij gaan er daarbij vanuit dat zij het komende half jaar meer dan vier maanden in Nederland zullen verblijven. Is Nederland een doorreisland? Dan worden zij niet in Nederland ingeschreven.

Wij schrijven in op het adres waar zij in onze gemeente (tijdelijk) verblijven. Het is belangrijk dat zij zich kunnen identificeren met een (Oekraïens) paspoort of ander identiteitsbewijs.

Nadat iemand is ingeschreven in de BRP krijgt deze persoon een bevestiging van de inschrijving met een burgerservicenummer (BSN). Bijvoorbeeld voor een zorgverzekering.

Wilt u iemand met een Oekraïense nationaliteit laten inschrijven of heeft u vragen hierover? Neem dan contact op met afdeling Publiekszaken via tel. (0575) 75 02 50 of mail naar oekraine@bronckhorst.nl. NB Vluchtelingen die al bij ons bekend zijn, krijgen een uitnodiging van ons om zich te komen inschrijven.

Wat als de identiteit of nationaliteit niet vastgesteld kan worden?

Personen van wie wij de identiteit of Oekraïense nationaliteit niet kunnen vaststellen kunnen wij nu niet inschrijven in de BRP. Wel is het belangrijk dat zij zich melden bij de gemeente, omdat we alle vluchtelingen uit Oekraïne moeten registreren.

Als u onvoldoende documenten hebt en wij uw identiteit of nationaliteit niet kunnen vaststellen dan moet u contact opnemen met de consulaire afdeling van de Oekraïense ambassade. De ambassade kan een certificaat afgeven waarop een foto van de persoon staat een de Oekraïense nationaliteit en identiteit kan bevestigen. Dit document is dan voldoende voor inschrijving in de BRP. Op werkdagen van 09.00 uur – 13.00 uur op Zeestraat 78, 2518 AD Den Haag. Het document wordt dan in de regel dezelfde dag afgegeven. 

Minderjarige kinderen zonder identiteitsbewijs

Voor minderjarige kinderen die in gezinsverband zijn meegekomen en geen identiteitsbewijs hebben, kunnen wel ingeschreven worden. De ouder(s) (bij gebrek aan overige documenten) kunnen een verklaring onder eed afleggen waarmee de gemeente de identiteit van de kinderen vaststelt. Dit is een uitzondering op de standaardregel dat hiervoor standaard een identiteitsbewijs nodig is en alleen toepasbaar voor deze doelgroep in de huidige omstandigheden.

Leefgeldregeling

Vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland verblijven, kunnen mogelijk in aanmerking komen voor leefgeld, dat de gemeente maandelijks uitbetaalt. Dat is een financiële vergoeding waarmee u uw dagelijkse behoeften zoals eten en kleding kunt betalen. Lees hier of u in aanmerking komt en hoe u het leefgeld kunt ontvangen. Hiervoor is het nodig dat u zich in de BRP inschrijft.