Steunpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Hengelo

In de bibliotheek in Hengelo is een steunpunt voor Oekraïense vluchtelingen ingericht. Hier is elke woensdag van 10.00 tot 12.00 uur een inloopspreekuur van Vluchtelingenwerk. Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen er terecht met hun vragen over o.a. 

  • Gezondheidszorg en paramedische zorg 
  • Werk en inkomen
  • Financiële zaken zoals het openen van een bankrekening 
  • Inschrijving kinderen bij onderwijs/basisscholen 
  • Juridische vragen en verblijfsrechten 
  • (zorg aan) Huisdieren 

Buiten het spreekuur is vluchtelingenwerk telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 17.00 uur op tel. (06) 59 82 86 29 of (06) 59 82 34 27

Sinds enige tijd is het steunpunt uitgebreid met een wekelijkse inloopochtend voor Oekraïners en hun gastgezinnen op de locatie Kerkstraat 15 in Hengelo. Mensen kunnen hier inlopen voor kop koffie/thee en een luisterend oor. Er zijn vrijwilligers en tolken die Oekraïens en Russisch spreken aanwezig. Ook is er een leuke speelhoek voor de jongste kinderen en spellen voor de iets oudere kinderen. Dit is iedere donderdagmorgen van 10.00 en 12.00 uur. We zien u graag.

Op donderdag van 10.00-11.00 uur wordt hier ook een leuke, praktische taalles gegeven voor Oekraïners die graag wat praktische woorden Nederlands leren om zich in het dagelijks leven mee te redden. De les wordt gegeven door een Nederlandse docente die Engels spreekt. Ook is er een tolk die Oekraïens spreekt. Het is gratis, laagdrempelig en u bent van harte welkom. Opgeven is niet nodig.

Stichting Welzijn Vorden

In Vorden organiseert stichting Welzijn Vorden ook activiteiten voor anderstaligen.

Taalcafé

In Vorden is het wekelijks taalcafé op de Voorde kerkstraat 3, waar u van harte welkom bent. Het taalcafé is een plek waar anderstaligen elkaar en andere inwoners van Vorden regelmatig kunnen ontmoeten om Nederlands te spreken. Het is een goede en laagdrempelige manier om de taal te oefenen. Ze praten in een kleine groep over allerlei onderwerpen en horen graag waar u behoefte aan heeft. Het taalcafé is iedere maandag en donderdag van 09.30 tot 11.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Taalcoaching

Volgt u een inburgeringscursus of heeft u deze afgerond en wilt u graag extra Nederlands oefenen? Dan kunt u terecht bij onze taalcoaches. U kunt zelf aangeven wat u graag zou willen oefenen: lezen, spreken, schrijven. Bijvoorbeeld zodat u zelf een afspraak bij de huisarts kunt maken, een gesprek over uw kind op school kunt voeren of de krant kunt lezen en brieven van de gemeente kunt begrijpen. Er zijn geschoolde taalcoaches die u graag verder helpen met de Nederlandse taal. Taalcoaching is elke week en op afspraak. Aanmelden hiervoor kan bij coördinator Eppie van het Hof, evanhethof10@gmail.com. Deelname aan het taalcafé en/of taalcoaching is gratis.

Inloop voor iedereen

Verder is in het kulturhus in Vorden iedere donderdag van 16.00-18.00 uur een inloop voor iedereen.

Taalcafé Steenderen

In Steenderen is in De Kei een Taalcafé op woensdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur. Het taalcafé nodigt mensen met een andere taal dan Nederlands als moedertaal uit om te komen praten en ervaringen uit te wisselen. Het is laagdrempelig, gezellig en gratis. U kunt zo binnenlopen We voeren vooral veel gesprekjes, lezen en schrijven wat en doen af en toe spelletjes. Adres De Kei: Burgemeesters Plantenplein 1, 7221 CZ Steenderen.

Kent u of helpt u Oekraïense vluchtelingen in Bronckhorst dan waarderen wij het als u hen attendeert op het steunpunt en de activiteiten.