Sporten in coronatijd - Update 29 mei

U bekijkt een pagina uit het archief 02-07-2020

We weten het inmiddels allemaal, het coronavirus beheerst ieder onderdeel van ons leven op dit moment. Dat geldt ook voor de belangrijkste bijzaak in het leven: sport. Alle competities zijn stilgelegd of gespeeld verklaard en de sportvelden, -hallen en –scholen liggen er verlaten bij. Maar toch kan er ook nog heel veel wel! Veel sportverenigingen zijn druk bezig of inmiddels alweer met de eerste trainingen gestart. Drukke tijden dus voor combinatiefunctionarissen van de gemeente Karin ten Heggeler en Ernst Jan Somsen, die alles in goede banen moeten leiden. 

Vraagbaak en verbinder

In hun rol als combinatiefunctionaris zijn Karin en Ernst Jan gewend om als vraagbaak en verbinder te opereren op het gebied van sport. Nu de maatregelen voor jongeren zijn versoepeld, hebben ze het extra druk. Karin legt uit: “We krijgen nu veel vragen van clubs over hoe ze weer kunnen opstarten. Dan denken we graag mee in oplossingen. Zo beoordelen we onder meer coronaprotocollen en helpen met het vinden van alternatieve locaties om te sporten. Maar clubs zijn zelf ook erg creatief. Ze hebben de afgelopen tijd veel schema’s, filmpjes en tips online gedeeld. Om hen te laten zien hoe je in de #blijfthuis-periode toch in conditie kunt blijven. Dat is mooi om te zien.”

Sporten in coronatijd vraagt vooral veel aanpassingsvermogen, aldus Ernst Jan: “Het is knap welke oplossingen bijvoorbeeld gymnastiekverenigingen weten te verzinnen. Zo maakt DOG Baak nu gebruik van het Trimbos in Baak voor de trainingen, gymt de Sperwer op het schoolplein in Hummelo en doet Dynamic Gym haar programma op het veldje naast de Thorbeckezaal. Ook bijzonder is de aanpak van binnenzwembad De Brink in Zelhem. Zij organiseren een gevarieerd spelprogramma voor kinderen tot 12 jaar op het grasveld en de parkeerplaats naast het zwembad, geheel corona-proof!”

Kinderen mogen weer sporten

Vanaf 29 april 2020 mogen kinderen t/m 12 jaar, onder begeleiding, weer samen trainen in de buitenlucht. Ook jeugd van 13 t/m 18 jaar mag weer samen sporten, mits zij 1,5 meter afstand van elkaar houden. “Op dit moment lijkt het erop dat kinderen het coronavirus niet doorgeven, het besmettingsgevaar onderling lijkt ook miniem”, duidt Ernst Jan de versoepeling. “De oudere jeugd is er aan toe om het ‘normale’ leven weer wat op te pakken. Door de 1,5-meter-eis kunnen ze toch in teamverband weer op het veld staan. Het sociale aspect is voor deze groep heel belangrijk, gewoon even bijkletsen”, weet hij uit ervaring.

Alle jongeren een kans

Het kabinet vroeg ook de gemeente Bronckhorst om de jeugdsport te faciliteren en te organiseren. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans krijgen om lekker te kunnen bewegen, ook niet-leden van een vereniging. Ernst Jan: “Het kabinet vindt dat ieder kind moet kunnen meedoen en daar zijn wij het natuurlijk mee eens. In onze gemeente zijn echter bijna alle kinderen lid van een sportvereniging. Slechts enkele kinderen niet, maar deze kunnen bij verschillende sporten gratis meetrainen.” “De verenigingen die deze mogelijkheid bieden, hebben dit op hun website staan. Als kinderen of ouders niet kunnen vinden wat ze zoeken, dan kunnen ze contact opnemen met ons”, vult Karin aan.

Buiten sporten tot en met 18 jaar

Jongeren van 13 tot en met 18 jaar kunnen vanaf 1 juni (georganiseerd en begeleid door sportverenigingen of professionals) buiten sporten zonder 1,5 meter afstand. Die versoepeling gold al voor kinderen tot en met 12 jaar. Sportwedstrijden blijven verboden.

Bewegen binnen de regels

Ook binnen de regels is veel mogelijk. Wethouder Evert Blaauw vindt het belangrijk dat Bronckhorst blijft bewegen, juist nu: “Sporten is goed voor je lichaam en geest. Zeker nu je veel thuis moet blijven, is buiten in de tuin wat oefeningen doen of een blokje lopen of fietsen goed voor je. Sporten maakt je hoofd leeg en maakt ruimte voor nieuwe ideeën!”

Karin en Ernst Jan benadrukken wel dat het belangrijk is je gezonde verstand te blijven gebruiken: “Als volwassenen willen sporten is het belangrijk dat zij dit binnen de richtlijnen van het RIVM doen. Is sport in verenigingsverband mogelijk? Volg dan de instructies van het bestuur of de coronacoördinator van de vereniging op. Ga je zelfstandig sporten? Zoek niet de grenzen van je kunnen op! Probeer je conditie te behouden, maar ga niet stunten. De zorg heeft het momenteel al druk genoeg, daar kunnen ze jouw blessure niet bij gebruiken!”

Bekijk ook het sportprotocol met de spelregels om weer veilig samen te sporten in de bijlage.

Bijlage(n)

Meer info

Praktische informatie voor sportclubs

Voor sportclubs zijn er een aantal (financiële) regelingen die hen door de coronacrisis kunnen helpen. Zo heeft het Rijk de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) ook beschikbaar gemaakt voor stichtingen en verenigingen. Dat betekent dat zij ook in aanmerking kunnen komen voor de eenmalige tegemoetkoming van €4000,- voor de vaste lasten. Daarnaast gaat de gemeente coulant om met gesubsidieerde activiteiten die door de coronamaatregelen niet door kunnen gaan en de verantwoording hiervan. Op de pagina 'Verenigingen' vindt u nog meer informatie voor sportclubs. Ook op de site van NOC*NSF staan veel nuttige tips, zoals een checklist coronavirus voor sportclubs: nocnsf.nl/checklist-coronavirus-sportverenigingen.

Voor vragen kunt u contact opnemen met de onze combinatiefunctionarissen: Karin ten Heggeler via mail k.tenheggeler@bronckhorst.nl en Ernst Jan Somsen via mail ernstjan.somsen@bronckhorst.nl. U kunt ook bellen via tel. (0575) 75 02 50.