Verkiezing jeugdburgemeester

Word jij onze nieuwe jeugdburgemeester?

Wij zoeken een nieuwe jeugdburgemeester! Lijkt het jou leuk om alle kinderen van Bronckhorst te vertegenwoordigen? Bijvoorbeeld bij evenementen, bijeenkomsten en de gemeente? Om mensen te ontmoeten? En je mening te geven? Kom je uit Bronckhorst en zit je in groep 7 van een basisschool in de gemeente? Lees dan het onderstaande eens goed door. Misschien ben je zo enthousiast dat je mee wilt doen en komend jaar onze jeugdburgemeester wilt zijn.

De taak van de jeugdburgemeester is leuk, maar ook serieus.

Wat ga je als jeugdburgemeester doen?

  • Je bent, samen met de echte burgemeester, aanwezig bij enkele speciale activiteiten, zoals de intocht van Sinterklaas, de nationale herdenking op 4 mei en de uitreiking van het jeugdlintje.
  • Je houdt bij sommige van die activiteiten een toespraakje.
  • Kinderen kunnen bij jou terecht als ze ideeën hebben over de gemeente. Jij kunt dan naar de burgemeester gaan om deze ideeën te bespreken.
  • Je bent bij vragen het aanspreekpunt voor de kinderen uit Bronckhorst.

Wat moet je kunnen als jeugdburgemeester?

  • Je vindt het leuk om in de belangstelling te staan.
  • Je kunt goed en vlot spreken.
  • Je vindt het leuk om op te komen voor de belangen van kinderen.
  • Je staat open voor allerlei vragen en opmerkingen.

Burgemeester Besselink: "De taak van de jeugdburgemeester is dus best bijzonder. Leuk, maar tegelijk ook wel serieus.”

Wie maakt de keuze?

Dat gebeurt door een jury, die bestaat uit burgemeester Marianne Besselink, de huidige jeugdburgmeester Lisa Ankersmid uit Keijenborg, onze wethouder onderwijs en een Bronckhorster raadslid.

Tijd

Je bent beschikbaar om jeugdburgemeester te zijn in de periode november 2022 tot november 2023. We vragen je in dat jaar bij ongeveer vijf bijeenkomsten aanwezig te zijn. Daarnaast heb je enkele gesprekjes met de burgemeester, bijvoorbeeld over vragen die bij kinderen leven.

Hoe geef je je op als jeugdburgemeester?

Aanmelden kan via onderstaand formulier tot 7 oktober 2022.

Ga naar Aanmeldformulier Jeugdburgemeester

Overige informatie

De jury kiest uit alle inzendingen enkele kandidaten die hen op 19 oktober mogen komen vertellen waarom zij denken een goede jeugdburgemeester te zijn. Je hoort rond 10 oktober of je wel of niet bent uitgekozen voor dit gesprek. Het gesprek zal gaan over wat jij hebt ingevuld en wat jij zou doen als je burgemeester bent. Eind van die dag maken we bekend wie de nieuwe jeugdburgemeester van Bronckhorst wordt.

Officiële benoeming

De nieuwe jeugdburgemeester wordt door de burgemeester op 20 oktober in de raadsvergadering officieel benoemd en krijgt dan een speciale ambtsketen om te dragen bij de activiteiten waar je als jeugdburgemeester aanwezig bent.

Meer info

Meer info

Meer weten over jeugdburgemeester Lisa en hoe je haar kunt bereiken om wat aan te kaarten? Bekijk de pagina over de huidige jeugdburgemeester.