Afgelopen weekend werd Joop Boerstoel uit Vorden (58 jaar) koninklijk onderscheiden (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau) door burgemeester Marianne Besselink. Dit gebeurde tijdens het vieren van zijn 25-jarig jubileum als chef-dirigent van het symfonisch Blaasorkest Gaanderen in het Amphion in Doetinchem.

Naast chef-dirigent is hij er artistiek adviseur en lid van de muziekcommissie die zich buigt over de programmering. Ook is hij dirigent en inspirator van projecten zoals de Bronckhorst Wind Symphony, La Sinfonia Contea en WASBE (World Association for Symphonic Bands en Ensembles) oftewel de wereldwijde overkoepelende organisatie voor harmonieorkesten en fanfareorkesten.

Verder geeft hij internationale workshops en masterclasses en is jurylid en examinator. Hij is lokaal, regionaal, nationaal en internationaal actief om de serieuze blaasmuziek op een hoger plan te brengen en zorgde dat de fanfare op de lijst van immaterieel erfgoed kwam.

Samen met zijn echtgenote is Joop Boerstoel programmeur voor Theater Onder de Molen in Linde. Ook is hij actief voor Musidesk, voor het Repertoire Informatie Centrum, voor het Cultuurfonds Vorden en voor de Bond van Orkestdirigenten.

Wij feliciteren hem van harte met zijn dik verdiende onderscheiding!