Komt u in de problemen door de forse stijging van (energie)kosten? Wij bieden u de juiste hulp op maat. Dit doen we extra, boven op de maatregelen van de Rijksoverheid. Hieronder ziet u de regelingen die we aanbieden.

Inwoners met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm

Heeft u een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm? Dan heeft u recht op energietoeslag. Heeft u een laag eigen vermogen? Dan zijn er nog meer regelingen voor u van toepassing. Ook kunt u gratis gebruik maken van een energiecoach aan huis die direct helpt met energie besparen.

Energietoeslag aanvragen

Voorzieningen en toeslagen

Vraag direct ondersteuning aan als u in financiële nood zit. Vul het formulier in of loop binnen bij het sociale team in uw buurt. Bellen mag ook (0575) 75 02 50

Vul het formulier in

Deze regelingen bieden wij aan:

Energiecoach

Vanaf 1 november 2022 is er binnen de gemeente een energiecoach om inwoners te helpen. U kunt hier een afspraak mee maken voor een bezoek aan huis. Samen bekijkt u het energieverbruik en de energiekosten. Deze energiecoach gaat meteen aan de slag om energie te besparen zoals het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie en ledlampen. Dit is helemaal gratis.

Subsidie woningeigenaren met inkomen tot 130% bijstandsnorm

Woningeigenaren met een inkomen tot 130% van de bijstandsnorm kunnen vanaf 1 december 2022 € 2.500 subsidie aanvragen voor het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen aan hun woning. De duurzaamheidsmaatregelen waar u deze subsidie voor kan inzetten zijn: isolatiemaatregelen of de aanschaf van zonnepanelen. Met behulp van deze subsidie kunt u uw eigen woning verduurzamen en u energielasten structureel verlagen. Belangrijk is dat u alleen gebruik kan maken van deze subsidie als u woningeigenaar bent en de energietoeslag van €1.300 aan u is toegekend.

Er is al een groot aantal aanvragen binnengekomen en naar verwachting is het plafond van het gereserveerde subsidiebedrag (€ 250.000,00) voor deze regeling bereikt. Uw aanvraag wordt op de wachtlijst geplaatst. Indien er (extra) middelen beschikbaar komen worden de aanvragen op de wachtlijst naar volgorde van binnenkomst benaderd door onze energiecoach.

Subsidie aanvragen

Bespaartips en subsidies

Huiseigenaren met een laag inkomen (onder 130% van het bijstandsniveau) kunnen gebruik maken van een subsidieregeling voor duurzaamheidsmaatregelen. Hier helpt onze energiecoach bij.

Je kan ook aan de slag om je geldzaken op orde te krijgen én te houden via de gratis online training van Nibud(externe link). In deze training krijg je veel handige tips, tools en tests over jouw situatie en houd je grip op je geld.

Inwoners met een inkomen boven 130% van het bijstandsniveau

Is uw energierekening fors gestegen en is de energietoeslag van 1.300 euro niet genoeg om die extra kosten te betalen? Of u komt niet in aanmerking voor de energietoeslag en u kunt uw energierekening niet meer betalen? Loop dan binnen bij het sociale team in uw buurt. Of vraag direct bijzondere bijstand aan.

De criteria voor het aanvragen van energietoeslag zijn verruimd. Hierdoor kunnen meer mensen deze toeslag ontvangen. We kijken samen naar uw inkomsten en uitgaven. Op basis daarvan beoordelen we de hoogte van de bijdrage.

Regelingen Rijksoverheid

Vanuit de Rijksoverheid worden de volgende regelingen aangeboden voor inwoners, klik op de regeling voor meer informatie:

Infographic