Meld Misdaad Anoniem (M.) is samen met de private sector en overheden, waaronder gemeenten, een campagne gestart tegen misstanden in de vastgoedbranche. Werk je in deze sector dan zie je er wellicht wat over voorbij komen. Regelmatig wordt vastgoed misbruikt voor criminele doeleinden. Panden kunnen worden ingezet voor drugs, de opslag van illegale goederen, illegale prostitutie of om crimineel geld wit te wassen. De huur en aankoop wordt mede mogelijk gemaakt doordat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen of ergens weet van hebben maar het niet melden. Dit leidt tot onacceptabele veiligheidsrisico’s in buurten én heeft ook impact op de branche zelf. Ondernemers en werknemers kunnen worden geconfronteerd met onveilige werksituaties, intimidatie, oneerlijke concurrentie of schade aan panden. 

Doel van de campagne is het bewustzijn van vastgoedmedewerkers te vergroten en een veilige meldplek (Meld Misdaad Anoniem) te bieden. Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies. Door onderlinge werkrelaties komen getuigen soms in de knel. M. biedt dan uitkomst. Via de campagne zie je waar je op moet letten en worden melddrempels verlaagd. 

Melden helpt! 

Meld Misdaad Anoniem is een onafhankelijk meldpunt (geen politie). Melden kan telefonisch en online via een beveiligde omgeving. Een klein team van medewerkers waarborgt de anonimiteit en behandelt de melding met zorg. Het meldpunt stuurt jaarlijks 20.000 meldingen door naar politie en andere opsporingsinstanties waardoor dagelijks zaken worden opgelost.  

Kijk op www.meldmisdaadanoniem.nl/onderwerpen/vastgoed(externe link) voor mogelijke signalen en help misstanden in jouw vastgoedsector te voorkomen/aan te pakken.