De Groene Draad timmert dit jaar flink aan de weg. De bedrijvige Energiecoöperatie uit Bronckhorst heeft een missie: actief iets doen tegen klimaatverandering! Begin dit jaar is in Varssel een buurtbijeenkomst georganiseerd over het besparen van energie. In maart ging de vlag uit, want toen is een tweede zonnepanelen-project voltooid op het dak van boerderij De Roodheuvel in Toldijk. In het voorjaar was het tijd voor bezinning op nieuwe projecten. Voorzitter Gerard Oud heeft toen de leden gepolst of ze interesse hadden om actiever te worden. Dat had resultaat! Inmiddels telt de Groene Draad 80 leden, zijn er drie commissies opgericht en staat Mirjam Ganzevles als nieuw bestuurslid te popelen om de handen uit de mouwen te steken. Reden genoeg om met Mirjam het gesprek aan te gaan.  

Duurzaamheid rode draad 

“Duurzaamheid is wel de rode draad in mijn leven”, lacht Mirjam. “Zo ben ik ook in contact gekomen met de Groene Draad. We doen als gezin mee met het zonnepanelenproject van De Groene Draad bij boerderij De Roodheuvel en ’t Zelle. Wij wekken met onze eigen zonnepanelen namelijk niet genoeg energie op, omdat we veel bomen rondom ons huis hebben.” 

Door de bomen het bos niet zien 

Mirjam is tijdens de ledenvergadering in oktober benoemd tot secretaris. In die rol gaat ze zich ook bezighouden met communicatie. “Communicatie en informatie zijn ontzettend belangrijk”, aldus Mirjam. “Heel veel mensen willen wel verduurzamen maar weten niet goed hoe. Soms is het heel ingewikkeld en zie je door de bomen het bos niet meer. Die mensen zou ik graag willen helpen. Helpen met het maken van keuzes. Vooral over hoe kun je energie kunt besparen.”  

Dorps Energie Plan Vorden 

“Gerard Oud en ik mogen verder voor Vorden een Dorps Energie Plan opstarten”, vertelt Mirjam. “De gemeente wil namelijk energieneutraal zijn. Daarvoor worden nu Dorps Energie Plannen gemaakt. In een Dorps Energie Plan (DEP) onderzoeken inwoners, ondernemers en de gemeente samen wat ze kunnen doen om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Superleuk om nu ook samen met mijn dorpsbewoners en belanghebbenden in Vorden aan de slag te gaan! We pakken dit trouwens samen op met Energie Coöperatie Vorden en Dorpsbelang Vorden.”  

Lees het hele gesprek met Mirjam op de website van Op Morgen(externe link).  

Op-Morgen.nl logo

Op Morgen: voor de toekomst van Bronckhorst

Voor de toekomst van Bronckhorst is een duurzame betrokkenheid van inwoners en ondernemers onmisbaar. Samen maken we Bronckhorst tot een fijne plek om te wonen en te werken. Op het platform Op Morgen(externe link) bundelen we onze krachten voor een beter klimaat met handige tips en mooie verhalen.