Onderzoek naar watergebruik als indicator voor mogelijke val oudere

Valincidenten komen onder ouderen vaak voor. Helaas is er niet altijd iemand in de buurt om direct hulp te verlenen. Hierdoor kan het lang duren voordat iemand gevonden wordt. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Andach Mantelzorgondersteuning ontwikkelde een systeem om dit probleem aan te pakken. Wij ondersteunen het testen en evalueren van dit product in de praktijk. De komende tijd krijgen 10 inwoners de kans om een jaar lang gratis gebruik te maken van dit systeem. Na 6 maanden vragen wij hen om ons te laten weten wat zij van het systeem vinden. Ben je alleenwonend en heb je een mantelzorger op afstand? Wellicht is dit iets voor jou?

Zo werkt het systeem

De Andach is een klein kastje met internetverbinding dat op de watermeter wordt geplaatst. Het meet het watergebruik tijdens de dag en stuurt op vaste tijden meldingen naar de telefoon van de mantelzorger. Zodra waterverbruik wegvalt, kan dit betekenen dat iemand is gevallen en kan de mantelzorger in actie komen. Alleen het waterverbruik wordt gemonitord. Daardoor is de privacy gewaarborgd.

Meedoen als je bang bent voor vallen

Als mantelzorger kun je samen met de persoon waarvoor je zorgt gratis meedoen aan dit onderzoek. Wel moet het gaan om een alleenwonende inwoner met een mantelzorger op afstand. Na 6 maanden vragen we je wat je van de Andach vindt. Daarna mag je nog 6 maanden gratis gebruikmaken van Andach. Wil je de Andach ook na deze periode houden? Dan worden de dan geldende abonnementskosten van kracht. Deze bedragen ongeveer 10 euro per maand. Natuurlijk heb je dan ook de mogelijkheid om het kosteloos te laten verwijderen.

Aanmelden en meer informatie

Meer weten over Andach? Kijk dan op de website van Andach. Je kunt ook met ons bellen via tel. (0575) 75 02 50. Vraag dan naar Lise Middelkoop of Ineke Maciag. Aanmelden kan vanaf 10 juli. Stuur een mail naar info@bronckhorst.nl. Wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen.