Gemeente Bronckhorst werkt minimaal drie jaar mee aan een landelijke proef samen met Wageningen Universiteit. Het doel van de proef is om wet- en regelgeving op te stellen voor het maken van Bokashi van organische restmateriaal uit maaisel en blad.

Vorig jaar werden al twee Bokashi-kuilhopen (elk 200.000 kg) geopend, beoordeeld en uitgereden in de gemeente. Op 21 en 22 maart openen we opnieuw twee Bokashi-kuilhopen.

Het grootste deel van de Bokashi gaat naar lokale agrarische afnemers. Ook verspreiden we een deel over plantvakken als bodemverbeteraar. We monitoren of de nieuwe planten goed aanslaan, gezond blijven en of er sprake is van minder onkruid. Hierdoor kunnen we op termijn besparen op de aankoop van planten, bodemverbeteraars, meststoffen en inzet van personeel.

Bokashi

Bokashi is een Japans woord en betekent ‘gefermenteerd organisch materiaal’. Bladafval of bermmaaisel wordt onder lage temperatuur omgezet in een waardevolle bodemverbeteraar. Daardoor blijft de energie en de stikstof in het product en komt er geen CO2 vrij. Het is een waardevol product en het bermmaaisel is geen afval meer. Meer informatie over organisch afval hergebruiken.

Zelf Bokashi maken?

Wil je ook aan de slag met Bokashi maken? Met een Bokashi Starter kun je direct beginnen en ervoor zorgen dat niet alleen je tuinplanten sterker en mooier worden, ook voor je binnenplanten kun je het Bokashi toepassen. Voor meer informatie zie: https://homeandgarden.agriton.nl/bokashi-thuis-maken/(externe link).

Op Morgen, voor ons klimaat

Op Morgen is een platform waar we onze krachten bundelen voor een beter klimaat. Omdat we samen verantwoordelijk zijn voor een duurzame toekomst voor onze (klein)kinderen. In Bronckhorst zijn al veel mooie initiatieven. Laten we deze verhalen delen en elkaar inspireren om samen in actie te komen voor de toekomst. Op Morgen is voor iedereen die groen, duurzaam en toekomstbestendig denkt en vooral ook doet!

Meer over Op Morgen