Bart Hiddinga van theetuin Vierakker 

In de meer dan 100 jaar oude meelmaalderij in Vierakker is sinds jaren de theetuin van Bart Hiddinga en Rikjan Omvlee gevestigd. De monumentale maalderij ademt historie en is nu een prachtige sfeervolle horecagelegenheid. In het woonhuis was vroeger een kruidenierswinkeltje gevestigd, een zwart-wit foto aan de muur getuigd nog van die tijd. Het oorspronkelijke uniforme, groene grasland van zo’n 1,6 hectare is omgetoverd tot een waar botanisch paradijsje. 

Voor de muziek uit 

Bart Hiddinga vertelt: “Toen wij in 2008 de kans kregen de oude maalderij te kopen, hebben we de eerste jaren flink de handen uit de mouwen gestoken. We hebben het woonhuis verduurzaamd en het van boven tot onder aangepakt. Zo is er een warmtepomp gekomen die met grondwater ons huis koelt en verwarmt. We hebben natuurlijk alles geïsoleerd en ++ ruiten geplaatst. Dat was een goede leerschool voor ons, want we liepen met onze verduurzaming een beetje voor de muziek uit.” 

Levenswerk 

De tuin is zo’n beetje het levenswerk van Bart en Rikjan. Bart: “Voor de tuin hebben we de tijd genomen en dingen gewoon laten gebeuren. Het is belangrijk te weten op welke grond je tuiniert en om de plek eerst goed te leren kennen.” Biodiversiteit vinden ze allebei erg belangrijk. Daarom zijn ze gelijk gestopt met het bemesten van het grasland en ook bestrijdingsmiddelen kwamen er niet meer aan te pas. Het achterste deel hebben ze laten groeien, daar maaien ze alleen een paadje door. Dat deel van de tuin ligt er nu prachtig bij en kent een variëteit aan grassen, kruiden en planten.  Bart: “We hebben een brede singel (struikenrij) rondom ons land aangelegd. Tot ons plezier zagen we daar als snel veel vogels in, die vinden daar veiligheid en voedsel. Wat dat betreft is een kaal grasland totaal ongeschikt voor vogels en andere dieren. Een bosje is dan al iets, dan hebben ze in ieder geval een schuilplek.”  

Koolmeesjes blij met bladluis 

Bart: “Het is wel grappig; We krijgen vaak bezoek van tuinclubs en de meeste vragen gaan dan over tuinproblemen. Het is echter pas een probleem als je dat er zelf van maakt. Grijp niet te veel in en probeer niet te veel te sturen, dat levert de mooiste resultaten op. Wij hebben natuurlijk ook bladluis op onze planten, maar we zien dat niet als een probleem. Koolmeesjes en pimpelmeesjes zijn er blij mee. Tuinieren moet geen gevecht tegen de natuur zijn. Je moet jezelf afvragen of het echt een probleem is of dat jij er een probleem van maakt. Dus mijn advies: laat het gaan, observeer wat er gebeurt en geniet ervan!”  

Verder lezen over Bart? Kijk dan op op-morgen.nl/het-verhaal-van/theetuin/ (externe link) 

Op-Morgen.nl logo

Op Morgen: voor de toekomst van Bronckhorst

Voor de toekomst van Bronckhorst is een duurzame betrokkenheid van inwoners en ondernemers onmisbaar. Samen maken we Bronckhorst tot een fijne plek om te wonen en te werken. Op het platform Op Morgen(externe link) bundelen we onze krachten voor een beter klimaat met handige tips en mooie verhalen.