Van 11 tot en met 17 september is het verspillingsvrije week! Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. 
 

Wanneer alle Nederlanders thuis een week lang geen voedsel verspillen, besparen we ruim 22 miljoen maaltijden. En scheelt dat ruim 33 miljoen kilogram CO2 uitstoot. Dat is gelijk aan bijna 500.000 autoritjes tussen Groningen en Maastricht. Doe daarom ook mee aan de Verspillingsvrije Week van 11 t/m 17 september. Samen aan de slag voor onze toekomst en voor ons klimaat. Op Morgen!  

Verspillingsvrije tips 

  • Groente en fruit uit de vriezer zijn minstens zo gezond als vers én veel langer houdbaar. Je haalt ook makkelijk de juiste porties uit de vriezer. Zo maak je precies genoeg klaar en voorkom je verspilling. 
  • Wist je dat je komkommer beter buiten de koelkast kunt bewaren? Terwijl appels juist het langst goed blijven in de koelkast, tot wel 4 weken lang. In de online bewaarwijzer van het Voedingscentrum vind je de beste bewaarplek voor meer dan 2000 producten. Kijk op www.voedingscentrum.nl/nl/thema/kopen-koken-bewaren/eten-bewaren.aspx  
  • Heb je nog een restje melk of een ander product wat al over de Tenminste Houdbaar Tot-datum (THT) is? Kijk, ruik en proef na de datum of het nog lekker is. 
  • Op zeer bederfelijke producten staat een Te Gebruiken Tot-datum. Dat is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten. Lukt het niet om het vóór of op deze datum te eten? Vries het dan in. 
  • In de koelkast kun je de meeste restjes 2 dagen bewaren. In de vriezer zijn de meeste restjes 3 maanden houdbaar. 
  • Wist je dat de gemiddelde Nederlander zo’n 3 boterhammen per week van de afvalbak kan redden? Brood is daarmee het meest verspilde product. Vries je brood in en haal alleen de boterhammen eruit die je die dag nodig hebt. Zo heb je altijd vers brood. 
  • Verse kruiden invriezen? Jazeker! Snijd de kruiden fijn en leg ze in een ijsklontjeshouder. Olie erbij, deksel op de houder en in de vriezer. De kruidenijsklontjes kun je gebruiken door ze in de pan te gooien. 
  • Kijk voor een gratis receptenboekje, gratis tape ‘Eerst Op’ (zodat je weet wat het eerst op moet) en heel veel handige tips op samentegenvoedselverspilling.nl/verspillingsvrijeweek/(externe link)   
Op-Morgen.nl logo

Op Morgen: voor de toekomst van Bronckhorst

Voor de toekomst van Bronckhorst is een duurzame betrokkenheid van inwoners en ondernemers onmisbaar. Samen maken we Bronckhorst tot een fijne plek om te wonen en te werken. Op het platform Op Morgen(externe link) bundelen we onze krachten voor een beter klimaat met handige tips en mooie verhalen.