Tijdens de lintjesregen voor Koningsdag 2024 op 26 april kregen maar liefst 10 bijzondere Bronckhorsters van burgemeester Marja van der Tas een koninklijke onderscheiding (allen lid in de Orde van Oranje-Nassau). De uitreiking gebeurde tijdens een feestelijke happening in de Remigiuskerk in Hengelo (Gld). 

De volgende inwoners zijn onderscheiden:

  • Carla Elschot-Leisink (73 jaar) uit Zelhem
  • Gerritje Gal-Meulenbrugge (75 jaar) uit Steenderen
  • Anja Menkveld-Wullink (65 jaar) uit Vorden
  • Bennie Oldenhave (72 jaar) Hengelo (Gld)
  • Jopie Pera-Radstake (73 jaar) uit Zelhem
  • Antoon Peters (71 jaar) uit Vorden
  • Hendrikus Roes (77 jaar) uit Hengelo (Gld)
  • Wilhelm de Ruiter (83 jaar) uit Hengelo (Gld)
  • Ria Tijssen-Taken (78 jaar) uit Vierakker
  • Bennie Wieggers (78 jaar) uit Hengelo (Gld)

Carla Elschot-Leisink

Carla Elschot zet zich al ruim 20 jaar belangeloos in voor Stichting Kamermuziek Zelhem. Niet alleen als secretaris, maar ook als gastvrouw, cateraar, ontwerper en eindredacteur bij het organiseren van concerten met (top)musici in de Nederlandse klassieke kamermuziek. Ook is ze al meer dan 20 jaar bestuurslid van Stichting Galerie Bibliotheek Zelhem. Hier is ze penningmeester, helpt mee met het organiseren van tentoonstellingen en is ze de contactpersoon voor de kunstenaars. Sinds 2004 is ze bovendien mede-organisator van talloze reizen voor de Vrienden van de Galerie. Daarnaast is mevrouw Elschot sinds 2017 vrijwilliger bij het Slingeland Ziekenhuis, waar zij moeders met hun pasgeborenen na de bevalling begeleidt. Ook bezoekt zij patiënten met een feedbackradar. Zij levert hierdoor een belangrijke bijdrage aan de gastvrijheid en service in de zorg. Verder is Carla Elschot sinds 2016 betrokken bij de onderhoudsgroep Parkbeheer van Tennisclub LTC Zelhem (schoonmaak clubhuis) en is ze al 10 jaar belangeloos de vaste oppas van 3 kinderen van een alleenstaande vader (geen familie). Tot slot was ze van 1992 tot 2012 verantwoordelijk voor het secretariaat van de Achterhoekse Paardedagen in Zelhem en van 1989 tot 2014 penningmeester bij de Algemene Nederlandse Vrouwenvereniging Tesselschade-Arbeid-Adelt. 
 

Gerritje Gal-Meulenbrugge

Sinds Gerritje Gal in Steenderen woont, is zij actief als vrijwilligster. Eerst op de school van haar kinderen en daarna als bestuurslid bij de EHBO, bestuurslid van de Stichting Welzijn en De Kei. Niets is haar teveel, collecteren, koffieschenken, organiseren etc. Iedereen kan een beroep op haar doen. Helaas is twee jaar geleden de ziekte van Parkinson bij haar geconstateerd. Daardoor moet ze het wat rustiger aan doen, maar dat is altijd nog minimaal 8 uur vrijwilligerswerk in de week!
 

Anja Menkveld-Wullink

Anja Menkveld zet zich al heel wat jaren in voor de gemeenschap. Zoals al meer dan 40 jaar voor de Protestantse Gemeente in Vorden. Niet alleen als lid van het zangkoor, maar ook leidde zij 14 jaar lang de toenmalige Zondagsschool. Zij gaat als bezoekdame en tegenwoordig als wijkcoördinator bij veel gemeenteleden langs tijdens bijzondere momenten. Daarnaast is Anja Menkveld sinds 2004 vrijwilliger bij VRTC, waar zij wekelijks fietstochten begeleidt als verzorgingspost, verkeersregelaar en cateraar. Ook fietst zij wekelijks met cliënten van ZoZijn in een tandemgroep. Verder is Anja Menkveld sinds 13 jaar secretaris van Oud Vorden, waar zij alles tot in de puntjes verzorgt en een vraagbaak is voor alle bestuursleden. Bij de Kringloop De Werf is ze sinds 2012 vrijwilliger. Mede door haar inbreng is het aantal vrijwilligers gegroeid tot ca. 100 vrijwilligers.

Bennie Oldenhave 

Bennie Oldenhave zet zich meer al dan 40 jaar in voor de vereniging modelbouwclub De Hoogvliegers, waar hij medeoprichter van is. Eerst als secretaris en vanaf 1981 als voorzitter. Hij houdt de administratie bij, onderhoudt contacten met de landelijke organisatie, zorgt voor de vergunningen en regelt de vergaderingen. Daarnaast organiseert hij wekelijkse vliegdagen, examendagen en als instructeur ontfermt hij zich over de nieuwe leden om samen te kijken wat ze kunnen, willen en nodig hebben aan apparatuur. Zijn werkplaats thuis wordt ook veel bezocht door clubleden, om vliegtuigen te keuren en veilig en goed af te stellen voor de eerste vlucht. Veiligheid staat bij hem hoog in het vaandel. Hij is landelijk bekend door zijn prestaties bij wedstrijden en als nationaal kampioen. Een typische Achterhoeker die voor iedereen klaar staat, geduld heeft en snel kan schakelen. 

Jopie Pera-Radstake

Mevrouw Pera zet zich al vanaf 1994 in voor Amnesty International en vanuit die functie bezocht ze ook scholen, waarbij zij merkte dat er een dringende behoefte was aan het 'levend houden' van de Tweede Wereldoorlog en kinderen te laten zien dat oorlog/vrede van alle tijden is. Haar bevlogenheid geeft ze door aan vele leerkrachten en nog veel meer leerlingen. Voor de Stichting Kamermuziek Zelhem heeft zij een groot aandeel in de organisatie van de concerten en is zij penningmeester. 

Antoon Peters

Antoon Peters zet zich al meer dan 20 jaar belangeloos in voor diverse verenigingen. Bij voetbalclub Ratti traint hij verschillende elftallen. Daarnaast helpt hij bij de wielerrondes, is actief bij de tuinwerkgroep van de kerk, medeorganisator van de Nacht van de Nacht en de jaarlijkse kerstmarkt. Niemand doet tevergeefs een beroep op hem. Hij is een echt mensen-mens. 

Hendrikus Roes

Hendrikus Roes zet zich al 43 jaar in voor de Willibrord geloofsgemeenschap in Hengelo (Gld). Eerst was hij vele jaren als lid van de locatieraad verantwoordelijk voor de communicatie en later was hij voorzitter. Ook is hij contactpersoon voor het parochiebestuur en hij gaf op praktische wijze invulling aan contacten met leden van de geloofsgemeenschap. Denk hierbij aan begeleiding van ouderen, het gebruiken van de computer etc. Verder leverde hij een belangrijke bijdrage aan de totstandkoming van het fotoboek 150 jaar kerk door de jaren heen. Hij maakt dagelijks de gang naar de kerk om zaken te regelen en te organiseren.

Wilhelm de Ruiter

Al sinds 1964 tot op de dag van vandaag is volleybal de rode draad in het leven van Wilhelm de Ruiter. Hij geniet in de volleybalwereld landelijke bekendheid als gepassioneerd en ervaren volleybaltrainer, coach, maar ook opleider, mentor en mede grondlegger van het NeVoBo Opleidingsplan. Hij schrijft trainingen voor de Nederlandse Vereniging Volleybal Oefenmeester en schreef meerdere boeken, waaronder het jeugdboek Volleybal is Cool. Op velerlei vlak heeft Wilhelm de Ruiter met zijn professionele aanpak en enthousiasme vele uren per week bijgedragen aan het op een hoger niveau brengen en houden van de volleybalsport in Nederland.

Ria Tijssen-Taken

Als zeer betrokken inwoner van Wichmond-Vierakker is Ria Tijssen-Taken al meer dan 30 jaar actief in haar dorp. Zij vervult daar zeer uiteenlopende taken binnen diverse verenigingen en organisaties en de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap. Door haar bescheidenheid treedt mevrouw Tijssen niet voor het voetlicht, maar haar grote inzet en staat van dienst wordt door haar omgeving als zeer waardevol ervaren.

Bennie Wieggers

Bennie Wieggers zette zich meerdere decennia zeer actief in als vrijwilliger voor de lokale afdeling van de FNV in de Achterhoek. Hij bekleedde diverse bestuurlijke functies, maar ook was hij lid van verschillende werkgroepen en een sturende kracht in de Euregio. Een sociaal gedreven mens, wiens kennis en kunde wordt gewaardeerd en mede door zijn inzet is indertijd het nieuwe vakbondshuis in Doetinchem gerealiseerd. Daarnaast was hij gedurende zijn werkzame leven vrijwilliger bij de lokale voetbalvereniging, waar hij ruim 15 jaar diverse taken op zich nam.

Wij feliciteren deze bijzondere Bronckhorsters nogmaals van harte met deze mooie waardering voor hun activiteiten voor de samenleving! 

Bijzonder samenzijn op Koningsdag 

Koningsdag zelf werd in veel dorpen dit jaar voor het eerst ook gevierd met een speciaal samenzijn met een aantal bijzondere Bronckhorsters: ereburgers, bronzen haas bezitters en gedecoreerde inwoners en hun partners. Na een officieel gedeelte, was er koffie en een oranjetompouce en tijd om te genieten van de koningsdagvieringen. Deze foto is van de bijeenkomst in Hengelo. 
 

De bijeenkomst in Hengelo (Gld.)