Bij herdenkingen, evenementen of feesten worden regelmatig (wens)ballonnen opgelaten. Dit levert echter ook schade aan natuur en milieu op. Bij evenementen is het verboden om (wens)ballonnen op te laten. Bij andere activiteiten raadt de gemeente het af om (wens)ballonnen op te laten.

Ballonnen

Ballonnen oplaten is een vrolijk gezicht. Opgelaten ballonnen komen weer neer en belanden uiteindelijk vaak in zee. Het latex (rubber) waarvan ballonnen zijn gemaakt, vergaat soms pas na enkele jaren. Wilt u meer informatie over de effecten van het oplaten van ballonnen of over alternatieven? Kijk voor meer informatie op die ballon gaat niet op.(externe link)

Wensballonen

Wensballonnen zijn populair, maar brengen risico’s met zich mee. Wensballonnen branden ca. 5 minuten en leggen dan zo'n anderhalve kilometer af door de lucht. Hierbij bereiken ze gemiddeld een hoogte van 200 meter. Tijdens hun vlucht komen ze ook bomen, huizen en hoogspanningsleidingen tegen en kunnen dus vallen of daarin blijven hangen. De brander van de ballon is vaak niet helemaal afgekoeld op het moment dat de ballon weer landt of een hoger object raakt. Het is al diverse malen in Nederland gebeurd dat woningen in brand zijn geraakt door wensballonnen. Ga zelf geen wensballon maken, maar koop kant-en-klare ballonnen die gemaakt zijn van brandvertragend materiaal. Lees voor gebruik goed de voorschriften en waarschuwingen op de verpakking. Let erop dat ze voldoen aan de eisen die de Warenwet aan wensballonnen stelt. Voor meer informatie kunt u terecht op nvwa.nl(externe link).