COA dient aanvragen in voor bouw opvanglocaties in Hengelo en Vorden
Zoals je weet, werken het COA en de gemeente aan de ontwikkeling van twee opvanglocaties voor elk 80 jonge vluchtelingen in Hengelo en Vorden. Onlangs publiceerden we de artist impressions voor beide locaties al. Deze geven een goed beeld van de toekomstige voorzieningen in de omgeving. Inmiddels zijn de tekeningen definitief en de voorbereidingen voor de bouw van de locaties afgerond. Daardoor kan de benodigde BOPA-procedure starten. Hiervoor diende het COA als ontwikkelaar van de opvanglocaties de aanvragen op 8 juli bij ons in.
Beide opvanglocaties worden moderne gebouwen met twee verdiepingen. De houten gevels zorgen ervoor dat ze passen in de landelijke omgeving. Rondom de gebouwen komt een groene inrichting, een recreatiegedeelte, een terras, een grondwal met beplanting en voldoende parkeergelegenheid. Over de uitstraling van de gebouwen en inrichting van het buitenterrein is uitgebreid meegedacht door de omwonenden.
Locatie Vorden
Met omwonenden is bekeken wat de beste plek voor het gebouw is op het grote perceel. Ook komt op hun verzoek de in/uitgang van de opvanglocatie niet aan de Kerkhoflaan, maar aan de Bedrijvenweg.

Locatie Hengelo
Met de omwonenden is lang gesproken over de mogelijkheid van 2 kleinere gebouwen. Uiteindelijk koos het COA voor 1 gebouw. Vooral om praktische redenen (denk aan personele bezetting) en veiligheid (denk aan 1 centrale ingang met zicht op wie in- en uitgaat). Hoewel sommige omwonenden liever 2 gebouwen hadden gezien, zijn veel van hun andere wensen wel ingewilligd. Zo is het gebouw kleiner geworden, komt er veel groen, een voetpad langs de sloot en het pand heeft een natuurlijke uitstraling. De gemeente had geen voorkeur voor 1 of 2 gebouwen en ook niet voor de plek van de bebouwing op het perceel. Wel zijn er gemeentelijke eisen als het gaat om bijvoorbeeld brandveiligheid, ontsluiting, aanwezige bomen en behoud van de wadi voor waterbeheer. Zichtlijnen zijn voor ons geen eis of wens geweest.

BOPA-procedure
De plannen passen niet rechtstreeks in het Omgevingsplan. Daarom is een buitenplanse omgevingsactiviteit (BOPA) nodig. Deze procedure is voor tijdelijke en concrete plannen, zoals deze opvanglocaties die 10 jaar worden gerealiseerd. Het COA is verantwoordelijk voor het aanvragen van de BOPA. De gemeente beoordeelt de aanvraag en bepaalt of de locaties voldoen aan de vereisten en regels op het gebied van bijvoorbeeld veiligheid, gezondheid en milieu. Vervolgens worden beide aanvragen voorgelegd aan de gemeenteraad voor een bindend advies, naar verwachting is dit in het najaar. Daarna volgt een ontwerpbesluit dat 6 weken ter inzage ligt. Inwoners kunnen in die periode (naar verwachting later in het najaar) hun mening geven via een zienswijze. Na verwerking van de zienswijzen neemt het college een definitief besluit (de verwachting is dat dit eind 2025 is), waarna beroep mogelijk is. Daarna kan de bouw starten. De aanvragen en de precieze planning van de BOPA procedure (vanaf 18 juli) staan op www.bronckhorst.nl/opvanghengelo en www.bronckhorst.nl/opvangvorden.
De planning is dat de opvanglocaties in het tweede kwartaal van 2026 klaar zijn en de eerste jongeren er in de zomer hun intrek nemen. Ze gaan dan ook zo spoedig mogelijk naar de ISK-school in Vorden. Hiermee zetten we belangrijke stappen in het bieden van veilige en menswaardige opvang voor jonge vluchtelingen. Heb je vragen over deze ontwikkelingen? Mail dan naar opvangvorden@bronckhorst.nl of opvanghengelo@bronckhorst.nl.