Word jij politiek actief in Bronckhorst? Gratis cursus voor inwoners

Wil jij weten wat een gemeenteraad doet en kan? Of hoe jij zelf invloed kunt uitoefenen op het beleid? Denk je wel eens dat jij dat beter zou kunnen? Doe dan mee met de gratis cursus Politiek Actief in de gemeente Bronckhorst. Wie weet ben je hierna wel zo geïnspireerd geraakt dat je zelfs actief wil worden in de lokale politiek. De cursus start op 2 oktober 2023 en bestaat uit 6 bijeenkomsten.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor inwoners die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor deze mensen is de cursus zeer geschikt. De cursus en het lesmateriaal zijn zeker ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Iedereen is welkom! Deze cursus is niet bestemd voor mensen die al politiek actief zijn.

Programma

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen. Tijdens de laatste bijeenkomst volg je een raadsvergadering die we samen voorbespreken en evalueren. 

Cursusdagen 2023

De cursus avonden starten om 19.30 uur, vanaf 19.15 uur is de zaal open. De cursus vindt plaats in het gemeentehuis van Bronckhorst en bestaat uit zes bijeenkomsten met de volgende thema’s: 

Maandag 2 oktober: Introductie en Kennismaking  
 • Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente? 
 • Verkiezingen / Politieke partijen 
Maandag 9 oktober: De gemeente 
 • Hoe werkt de gemeente?
 • De besluitvorming binnen de gemeente
 • Beïnvloeden van de besluitvorming
Maandag 23 oktober: De gemeenteraad
 • Taken en rollen van de gemeenteraad
 • De instrumenten van een raadslid
 • Speeddaten met gemeenteraadsleden
Maandag 30 oktober: Debattraining 
 • Training overtuigend debatteren
Maandag 6 november: Financiën
 • Basiskennis gemeentefinanciën

Donderdag 9 november: Bijwonen raadsvergadering 
 • We volgen samen een raadsvergadering die in het teken staat van de begroting.

Certificaat en stagelopen 

Deelnemers aan de cursus ontvangen een certificaat en hebben de mogelijkheid om stage te lopen bij één van de fracties in onze gemeente. En als dat naar meer smaakt, kun je politiek actief worden! 

Aanmelden en vragen 

Helaas is aanmelden niet meer mogelijk. Opgeven kon tot 20 september 2023. Deelnemers die zich hebben opgegeven ontvangen een email van de griffie. 

Heb je vragen? Neem dan contact op met de griffie via griffie@bronckhorst.nl of via (0575) 75 02 50.

Praktische zaken 

Bij voldoende animo start de volgende cursus in het najaar 2023. De cursus wordt verzorgd door de griffie van Bronckhorst in samenwerking met ProDemos(externe link). De cursus wordt gegeven door een gastdocent van ProDemos.