Word jij politiek actief in Bronckhorst? Gratis cursus voor inwoners

Wil jij weten wat een gemeenteraad doet en kan? Of hoe jij zelf invloed kunt uitoefenen op het beleid? Denk je wel eens dat jij dat beter zou kunnen? Doe dan mee met de gratis cursus Politiek Actief in de gemeente Bronckhorst. Wie weet ben je hierna wel zo geïnspireerd geraakt dat je zelfs actief wil worden in de lokale politiek. De cursus start op 27 mei 2024 en bestaat uit 6 bijeenkomsten.

Voor wie is de cursus bedoeld?

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor inwoners uit de gemeente Bronckhorst die erover nadenkt politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Er zijn ook veel inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ook voor deze mensen is de cursus zeer geschikt. De cursus en het lesmateriaal zijn zeker ook toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking. Iedereen is welkom! Deze cursus is niet bestemd voor mensen die al politiek actief zijn.

Programma

De cursus bestaat uit zes bijeenkomsten. Naast theoretische kennis, verbeteren de deelnemers ook hun vaardigheden, zoals debatteren. Theorie wordt afgewisseld met praktische opdrachten. Gastdocenten geven presentaties en uiteraard ontmoeten de deelnemers ook lokale politici en bestuurders om ervaringen uit de praktijk te horen. Tijdens de laatste bijeenkomst volg je een raadsvergadering die we samen voorbespreken en evalueren. 

Cursusdagen 2024

De cursus avonden starten om 19.30 uur, vanaf 19.15 uur is de zaal open. De cursus vindt plaats in het gemeentehuis van Bronckhorst en bestaat uit zes bijeenkomsten met de volgende thema’s: 

Maandag 27 mei: Introductie en Kennismaking  
 • Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente? 
 • Verkiezingen / Politieke partijen 
Woensdag 5 juni: De gemeente 
 • Hoe werkt de gemeente?
 • De besluitvorming binnen de gemeente
 • Beïnvloeden van de besluitvorming
Maandag 10 juni: De gemeenteraad
 • Taken en rollen van de gemeenteraad
 • De instrumenten van een raadslid
 • Speeddaten met gemeenteraadsleden
Maandag 17 juni: Debattraining 
 • Training overtuigend debatteren
Maandag 24 juni: Financiën
 • Basiskennis gemeentefinanciën
Donderdag 4 juli: Bijwonen raadsvergadering 
 • We volgen samen een raadsvergadering die in het teken staat van een aantal financiële stukken.

Certificaat en stagelopen 

Deelnemers aan de cursus ontvangen een certificaat en hebben de mogelijkheid om stage te lopen bij één van de fracties in onze gemeente. En als dat naar meer smaakt, kun je politiek actief worden! 

Aanmelden en vragen 

Aanmelden voor de cursus in het voorjaar 2024 is helaas niet meer mogelijk. 

Heb je vragen? Neem dan contact op met de griffie via griffie@bronckhorst.nl of via (0575) 75 02 50.

Praktische zaken 

De cursus wordt verzorgd door de griffie van Bronckhorst in samenwerking met ProDemos. De cursus wordt gegeven door een gastdocent van ProDemos.