Het eikenprocessierupsseizoen gaat binnenkort weer beginnen. We verwachten dat er dit jaar minder eikenprocessierupsen zullen zijn en dat de plaagdruk zal afnemen.  

In het najaar van 2023 hebben we veel eiken langs de wegen in Bronckhorst geïnspecteerd. Het bleek dat er weinig tot geen nesten van eikenprocessierupsen aanwezig waren en dat de aanwezige nesten klein van formaat waren. 

Aangepast maaibeleid

We hebben ons maaibeleid aangepast om natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups te stimuleren. Dit zal helpen om een natuurlijke balans te bereiken en de plaagdruk te verminderen.

Brandharen  

De haren op de rug van de rupsjes die we zien, zijn niet de beruchte brandharen. De echte brandharen komen pas in het vierde larvestadium en zijn microscopisch klein. Deze haartjes kunnen irritatie aan de huid, ogen en longen veroorzaken. Bij een normaal verloop van de temperatuur zijn de eerste rupsen met brandharen rond 20 mei te verwachten.

Bestrijding  

In 2024 bestrijden we de eikenprocessierups niet meer preventief. Is er sprake van overlast dan kun je via bronckhorst.slimmelden.nl een melding doen. Een medewerker van de gemeente beoordeelt of bestrijding noodzakelijk is. Gaat het om een nest op een drukke locatie of plek met een hoog risico, dan zuigen we het nest weg. Het wegzuigen van nesten doen we van mei tot september. 

Overlast eikenprocessierups melden