Hulp en advies bij energie besparen

Bij onze gemeente is Edwin van der Wal als energiecoach aan de slag om inwoners te helpen. Je kunt met hem een afspraak maken voor een bezoek aan huis. Samen bekijk je het energieverbruik en de energiekosten. Ook gaat Edwin direct aan de slag om energie te besparen zoals het aanbrengen van tochtstrips, radiatorfolie en LED-lampen of het zuiniger instellen van de cv-ketel. Dit alles is helemaal gratis.

Maak een afspraak

Kennismaken met Edwin van der Wal

Als je energie wil besparen kun je een afspraak maken met onze energiecoach die bij jou thuiskomt. Maar wie kun je dan verwachten? Edwin van der Wal woont in een boerderij in Hengelo. Van dit oude pand heeft hij een energiezuinige woning gemaakt mét behoud van het monumentale karakter. “Onze boerderij is van energielabel van D naar B+ gegaan. Met een warmtepomp kunnen we zelfs naar label A.” Hij weet dus hoe je energie kunt besparen en die kennis deelt hij graag met jou. 

Energieverbruik volgen via de app

Edwin heeft een technische achtergrond en kan ook goed met mensen omgaan. Hij is vriendelijk en geduldig. “Ik kom namens de gemeente bij mensen thuis om te helpen. Als ze iets niet begrijpen dan leg ik het rustig uit. Ik doe geen loze beloftes, eerlijkheid en duidelijkheid boven alles.” Edwin past direct maatregelen toe en geeft tips om energie te besparen. “Ik adviseer iedereen om het energiegebruik te volgen via de app van het energiebedrijf. Dan weet je hoeveel je verbruikt en wat het kost. Blijf monitoren en pas je gedrag aan.” Ook wijst hij op subsidies om je woning te verduurzamen.  

Klop aan

Door de hoge kosten moet iedereen energie besparen. Als je daardoor in de problemen komt, onderneem dan direct actie. “Klop aan bij de gemeente voor hulp, het kan iedereen overkomen. Blijf in gesprek, leer van anderen en kijk waar je kunt besparen. Eén huisbezoek van de energiecoach is meestal voldoende. “Soms kom ik later terug met een bepaald onderdeel. Neem wel er even de tijd voor want ik ben meestal een paar uur bezig.” Ook legt Edwin op verzoek van bewoners contact met de woningcorporatie die dan de met een groepje huurders in gesprek gaat om samen te verduurzamen of op korte termijn energie te besparen. Meer informatie over hulp bij (té) hoge energiekosten vind je op bronckhorst.nl/klopaan.