De gemeente Bronckhorst wil samen met diverse partijen een Energietuin aanleggen op de voormalige stortplaats De Langenberg in Zelhem. Een Energietuin is een multifunctionele plek waar meer gebeurt dan alleen duurzame energie op te wekken. Het is ook een plek waar de natuur tot bloei komt. Bezoekers kunnen er recreëren en leren over duurzame energie. En zeker zo belangrijk: het ontwerpen en maken van de Energietuin gebeurt samen met de omgeving. Zo ontstaat een beleefbaar landschap dat meerwaarde oplevert voor het gebied.

Wethouder Wilko Pelgrom van duurzaamheid: “Energietuin De Langenberg wordt een unieke plek in Nederland. Een plek waar je kennis opdoet over de natuur, vormen van zorg, sport en ontspanning samenkomen en duurzame opwek van energie wordt ingepast. ”

Energietuin

Al enkele jaren leeft de wens om op De Langenberg een zonnepark te maken. Er is nu gekozen voor een Energietuin, een concept van de Natuur- en milieufederaties. Natuur- en milieu Gelderland begeleidt het project en onderzoekt met de huidige gebruikers van de voormalige stortplaats of dit concept toepasbaar is voor de Langenberg. Solarpark de Kwekerij in Hengelo wordt daarbij gebruikt als inspiratiebron. Het gaat om het gebied tussen de Kattekolkweg – Wisselinkweg – Korenweg – Oude Esweg – Kampweg.

Samenwerking

Energietuin De Langenberg is een samenwerking tussen energiecoöperatie BioZon, Agem, ZAMC, de Edelingen, Wildbeheereenheid Zelhem-Doetinchem en de gemeente. ZAMC, de Edelingen en Energiecoöperatie BioZon zijn nu al gevestigd op het terrein van de voormalige stortplaats. Er is samen verkend wat de mogelijkheden en kansen zijn. De partijen willen gemeenschappelijk de Energietuin ontwerpen, ontwikkelen, realiseren en beheren.

Meer informatie

Voor meer informatie en het laatste nieuws kijkt u op de website van Energietuin de Langenberg(externe link).