Gemeente Bronckhorst geeft nieuwe jonge inwoners een groen welkom. Kinderen die worden geboren binnen de gemeente én kinderen die in hun eerste levensjaar verhuizen naar Bronckhorst krijgen een geboorteboom aangeboden. Onderstaand een overzicht van de bomen waaruit gekozen kan worden. Van veel van deze bomen tonen we foto's van de boom met vruchten, de boom in bloei en een totaalplaatje van de boom. Bij elke boom staan tips voor het planten.

Amerikaans krentenboompje (Amelanchier lamarckii)

Het krentenboompje heeft tijdens het jaar verschillende kleuren. Vroege (witte) bloei in het voorjaar, frisgroen blad in de zomer en prachtige tinten in de herfst. De vruchtjes zijn in augustus/september een voedselbron voor diverse soorten vogels.

Boskers / Zoete kers (Prunus avium)

De boskers is een snelgroeiende boom die al vroeg bloeit. Net voordat het blad uitloopt krijgt hij prachtige witte, geurende bloemen. Het is één van de mooist bloeiende inheemse bomen en een voedselbron voor o.a. bijen, vlinders en hommels.

Gele kornoelje (Cornus mas)

Deze boom/heester bloeit al zeer vroeg in het seizoen. Het frisgroene blad verkleurt in het najaar prachtig naar geel/oranje. De lichtzure vruchten komen in de vroege herfst en zijn eetbaar. Een goede voedselbron voor vogels.

Gewone hazelaar (Corylus avellana)

De hazelaar is een meerstammige heester die vroeg bloeit. In de herfst verkleurt hij mooi, waarna hij z’n blad verliest. De vruchten (hazelnoten) zijn voor een aantal soorten dieren een belangrijke voedselbron in de winter.

Mispel (Mespilus germanica)

Deze karaktervolle boom groeit langzaam. De kroon groeit vaak breeduit. De opvallende bloei, de herfstkleur en de (eetbare) vruchten zorgen voor een mooi beeld. Een goede voedselbron voor bijen en vogels.

Pruimenboom (Prunus domestica ‘Opal’)

Deze soort is sterk, gezond en niet veeleisend. De wit-roze bloemen verschijnen in april en geuren licht. De vruchten hebben een zachte, fris-zoete smaak. Een mooie voedselbron voor o.a. bijen.

Rode meidoorn (Crataegus laevigata ‘Paul’s Scarlet’)

De rode meidoorn is in mei/juni een echte blikvanger met z’n prachtige roze/rode gevulde bloemen. De boom is niet veeleisend, een echte overlever. Kan ook als struikvorm geplant worden.

Sierappel (Malus ‘Evereste’)

Deze sierappel is het ‘neefje’ van de wilde appel (Malus sylvestris) en is een sterke, gezonde sierappelsoort. De rode vruchten verschijnen in de herfst en kunnen tot in de winter aanblijven. Een goede voedselbron voor bijen en vogels.

Wilde appel (Malus sylvestris)

De wilde appel komt van nature voor in Europa. De witte bloei, het glanzend groene blad en de grijzige schors zorgen voor een mooi kleurenpalet. De boom is een belangrijke voedselbron voor bijen, vlinders en vogels.

Wilde lijsterbes (Sorbus aucuparia)

De wilde lijsterbes is een krachtige, witbloeiende boom die niet veeleisend is en een mooie herfstkleur heeft. De boom is een belangrijke voedselbron voor bijen, vlinders en vogels.