Als u transgender bent, dan kunt u vanaf uw 16e jaar uw geslachtsregistratie gratis laten wijzigen. U kunt dan ook gelijktijdig uw voornamen wijzigen als u dat wilt.

Maak een afspraak om een wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte door te geven bij de gemeente waar u geboren bent. Tijdens deze afspraak geeft u direct door welke voorna(a)m(en) u voortaan wilt hebben.

De wijziging van het geslacht op de geboorteakte wordt vervolgens door de gemeente waar u woont in de basisregistratie personen (BRP) verwerkt. Als dit is verwerkt, vervalt u paspoort/ identiteitskaart en rijbewijs, want deze is na de wijziging niet meer geldig. U moet bij de gemeente waar u woont een nieuw paspoort, identiteitskaart en rijbewijs aanvragen. Hieraan zijn wel kosten verbonden.

Geslachtsregistratie wijzigen, hoe werkt het?

  • U bent 16 jaar of ouder. Toestemming van uw ouders is niet nodig.
  • Het is niet mogelijk om “Onbekend” als officiële geslachtsaanduiding te hebben.
  • Bent u in Bronckhorst of in één van de vijf voormalige gemeenten geboren? Dan maakt u telefonisch een afspraak bij cluster Burgerzaken om de wijziging van uw geslacht op uw geboorteakte te laten registreren.
  • Bent u geboren in een andere gemeente in Nederland, dan vraagt u de wijziging bij die gemeente aan.
  • Hebt u niet de Nederlandse nationaliteit? Dan kunt u alleen een verzoek doen als u een geldige verblijfsvergunning hebt en minimaal een jaar in Nederland woont.
  • Als uw geboorteakte niet in Nederland in de registers van de burgerlijke stand is ingeschreven, moet u aangifte doen bij de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag(externe link)
  • De ambtenaar van de burgerlijke stand plaatst een vermelding op uw geboorteakte.
  • De wijziging van het geslacht en eventueel voornamen op de geboorteakte wordt ook in de basisregistratie personen (BRP) verwerkt.

Wat heeft u nodig

Goed om te weten

Organisaties die toegang hebben tot de BRP, krijgen automatisch bericht over uw gewijzigde gegevens. Dit zijn doorgaans alle overheidsorganisaties waar u klant bij bent, zoals de belastingdienst en pensioenfondsen. Op basis van de melding passen zij hun administratie aan. Andere – commerciële - organisaties moet u zelf informeren. Op de website Transgender Info staat meer over het informeren van andere organisaties(externe link).