De gemeente stelt alles in het werk om gevaarlijke situaties als gevolg van gladheid in de winter die op de weg kunnen ontstaan, te voorkomen of te bestrijden door te strooien. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat u zelf bij deze weersomstandigheden ook extra alert bent als u in uw auto of op de fiets stapt.

We strooien wanneer gladheid wordt voorspeld en niet wanneer het al glad is. Ook de provincie strooit preventief.

Bekijk de strooiroute op interactieve kaart

Op de interactieve kaart met strooiroutes kunt u de routes bekijken. Op deze kaart kunt u door in te zoomen of een adres in te typen de situatie in uw buurt of op uw route bekijken.

Interactieve kaart met strooiroutes bekijken(externe link)

Let op: ook op routes die preventief gestrooid zijn kan het onverwacht glad zijn. De aanwezigheid van zout op de weg is geen garantie voor veilige rijomstandigheden.

Eigen verantwoordelijkheid

Ondanks de gladheidbestrijding blijft het natuurlijk altijd oppassen geblazen. Wij doen daarom een dringend beroep op weggebruikers om goed op de weersomstandigheden en de verkeersinformatie te letten en daar de rijstijl en snelheid op aan te passen. Wij vragen ook rekening te houden met het feit dat het een paar uur duurt voordat alle doorgaande wegen zijn gestrooid. Voor het bestrijden van gladheid binnen de kom is het van belang uw voertuig zoveel mogelijk aan één kant van de weg te parkeren. De strooiauto heeft dan een onbelemmerde doorgang.

Goed om te weten

Gemeentelijke wegen

De gemeente strooit gemeentelijke wegen vanuit de gemeentewerf in Hengelo. Er zijn vier A-routes. De binnen deze routes vallende wegen strooien we wanneer gladheid wordt voorspeld. Als basis voor de gladheidbestrijding is het Gemeentelijke Verkeer en Vervoer Plan (GVVP) genomen. De volgende wegen maken deel uit van de A-routes:

  1. alle doorgaande wegen, inclusief de fietspaden
  2. toegangswegen naar veerponten
  3. de belangrijkste ontsluitingsweg naar een woonwijk, dorpscentrum, centrale parkeerplaats of bedrijventerrein
  4. bedrijventerreinen
  5. bus routes, indien deze nog niet onder 1 of 2 vallen
  6. een aantal routes naar scholen in het buitengebied en (middelbare) scholen buiten de gemeente
  7. verbindingswegen naar buurgemeenten, daar waar het strooibeleid niet aansluit op het strooibeleid in de buurgemeenten
  8. de belangrijkste toegangswegen naar de volgende gebouwen: hulpdiensten (politie, brandweer, ambulance), scholen (basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs), huisartsen, zorgcentra (geen appartementencomplexen voor ouderen), station, gemeentehuis

B-routes

Als aanhoudende gladheid in combinatie met sneeuw is voorspeld start de gemeente direct aansluitend aan de A-routes met het bestrijden van gladheid op B-routes. Onder B-routes vallen onder andere de centra van de grotere kernen, de belangrijkste toegangswegen naar sporthallen, gymzalen en begraafplaatsen, wegen in het buitengebied die een logische verbinding vormen tussen de A-routes. Ook is het mogelijk om vanaf alle panden binnen de bebouwde kom binnen 400 meter op een gestrooide weg te komen, voor buiten de bebouwde kom geldt een afstand van 1 kilometer (de weg naar een strooiroute is niet altijd de meest gebruikelijke route naar elke bestemming, het kan dus voorkomen dat iemand moet omrijden).

Overige wegen

Wanneer aanhoudende gladheid wordt voorspeld en de situatie op de A- en B-routes dit toelaat, wordt de gladheid op (alle) overige wegen binnen de gemeente bestreden. Hierbij krijgen meldingen van de politie prioriteit boven eigen waarneming en meldingen van inwoners.

Provinciale wegen

De provincie bestrijdt gladheid op provinciale wegen. Voor vragen hierover kunt u bij de provincie terecht.

Wanneer wordt er gestrooid?

De gemeente strooit wanneer gladheid wordt voorspeld. Vooraf is er altijd overleg met de provincie. In principe kan er 24 uur per dag worden gestrooid. In de regel strooit de gemeente in de loop van de avond of nacht. Wanneer sprake is van sneeuwval of ijzel kan hiervan worden afgeweken. In gevallen van blijvende gladheid wordt zo nodig continu gestrooid.

Zelfwerkzaamheid

In de afgelopen winters is door een aantal inwoners, vooral in het buitengebied, met eigen materieel en op eigen initiatief, sneeuw geschoven om wegen begaanbaar te houden. Dergelijke initiatieven waardeert de gemeente. Wel is het belangrijk om te weten dat u dit werk voor eigen rekening en risico uitvoert. De gemeente is geen opdrachtgever. Als schade aan de weg ontstaat, kan de gemeente u aansprakelijk stellen.

Trottoirs

Van belang is ook dat de trottoirs goed begaanbaar zijn. Vooral voor mensen die slecht ter been zijn. Wij vragen dan ook om trottoirs nabij uw woning of bedrijf begaanbaar te houden. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat gladheid zo snel mogelijk bestreden wordt.

Schade aan beplanting

Helaas kan niet voorkomen worden dat er soms zout buiten de rijbaan terechtkomt en daardoor schade kan ontstaan aan beplanting die daarvoor gevoelig is. Het is aan te raden op die plekken, doorgaans langs wegen waar geen trottoir is, beplanting toe te passen die beter tegen zout kan.