Groene Pluim

Tegenwoordig zijn veel ondernemers actief met duurzaamheid. Ook in Bronckhorst. Sommigen doen dat zelfs zo goed dat ze een Groene Pluim verdienen! Gemeente Bronckhorst wil graag kennismaken met deze ondernemers. Ondernemers die voldoen aan een aantal criteria en daarom zo’n pluim krijgen. Geef je op als ondernemer en kijk of je voor deze stimuleringsprijs in aanmerking komt. Dat kost niets en levert veel inspiratie, goede publiciteit en vooral een warm hart op. 

Gemeente Bronckhorst reikt jaarlijks al de Duurzame Ster uit, aan een inwoner of stichting die een duurzaam voorbeeld is voor de samenleving. Dit jaar gaat er nog een schepje bovenop met de Groene Pluim, voor een bedrijf dat hiervoor in aanmerking komt. Zo wil de gemeente ook lokale ondernemers een impuls geven om duurzaam te ondernemen. Richtlijn voor de prijs zijn de Global Goals, ook wel SDG´s genoemd, van de Verenigde Naties. De Groene Pluim toetst op vier van de zeventien doelen (Goals): eerlijk werk, duurzame productie, klimaat en partnerschap (www.sdgnederland.nl). Door jezelf als ondernemer aan te melden doe je automatisch mee aan het doel ‘partnerschap’, wat je een interessante uitbreiding oplevert van je netwerk.

Bedrijven kunnen zich aanmelden tot 20 juni. De uitreiking van de Groene Pluim is in november.

Aanmelden voor de Op Morgen Groene Pluim

Inspirerend voorbeeld

Bronckhorst gelooft in de voorbeeldfunctie van ondernemende koplopers. Wethouder Wilko Pelgrom van duurzaamheid:

“Veel ondernemers zijn al actief met duurzaam ondernemen maar hangen dat niet aan de grote klok.

Ze vinden het heel normaal. Maar het is goed om duurzaam ondernemen juist wel aan de grote klok te hangen. Dat inspireert andere ondernemers! En juist daarvoor is De Groene Pluim in het leven geroepen. Om bedrijven in het zonnetje te zetten die vooroplopen. Als winnaar van de Groene Pluim inspireer je ondernemers om te werken aan een duurzame toekomst. De noodzaak is er al veel langer, nu moeten we het samen waarmaken.”

Eerste Groene Pluim vorig jaar naar Boerderij Ruimzicht  

Vorig jaar ging de eerste Groene Pluim van Gelderland naar Boerderij Ruimzicht in Halle. Wilko Pelgrom, wethouder duurzaamheid, overhandigde deze aan eigenaren Gerjo Koskamp en Jara van Rooij van dit biologisch dynamische landbouwbedrijf met melkvee, varkens, schapen, kippen, een tuinderij en zorgboerderij. Het bedrijf is koploper op circulariteit en klimaatactie en levert ook op sociaal gebied haar bijdrage aan de maatschappij. Er werken veel vrijwilligers, deels met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast is Boerderij Ruimzicht een gecertificeerd leerbedrijf, waar stagiaires ervaring kunnen opdoen en alles leren over het boeren op een biologisch dynamisch landbouwbedrijf. 

Stichting de Groene Pluim

Stichting De Groene Pluim stimuleert ondernemers in heel Nederland om duurzaam te ondernemen. Niet door te controleren, maar door te belonen. Ondernemers die klimaatverandering aanpakken of moeite doen voor duurzame consumptie verdienen de Groene Pluim. Door aan te sluiten maakt een ondernemer deel uit van een groep ondernemers die positief van zich laat horen. Zij delen hun kennis door interactieve kennissessies, bedrijfsbezoeken en events en inspireren elkaar met mooie voorbeelden. De Groene Pluim is een landelijk initiatief met inmiddels 425 aangesloten bedrijven en 56 Groene Pluimhouders. 

Op-Morgen.nl logo

Op Morgen: voor de toekomst van Bronckhorst 

Voor de toekomst van Bronckhorst is een duurzame betrokkenheid van inwoners en ondernemers onmisbaar. Samen maken we Bronckhorst tot een fijne plek om te wonen en te werken. Op het platform Op Morgen bundelen we onze krachten met handige tips en mooie verhalen.