Veel gestelde vragen en antwoorden

Om welke perceelnummers gaat het?

De uitbreidingslocatie in Steenderen betreft de percelen met kadastrale kenmerk: “Kadastrale gemeente Steenderen, sectie U, nummers 146, 147, 148, 425 en 427”

Is de grond van de gemeente?

Nee. De grond is in eigendom van 2 eigenaren

Waarom in deze unieke landschappelijke omgeving?

De locatiekeuze is tot stand gekomen op basis van selectie op verschillende objectieve criteria. In de totale afweging is deze locatie toch als beste naar voren gekomen. Zie ook het b en w besluit.

Hoe zit het met de waterhuishouding?

Bij de uitwerking nemen wij de waterhuishouding van de locatie mee. We weten dat de bodemgesteldheid van de locatie de nodige aandacht moet krijgen.

Kan de plattegrond nog een keer getoond worden?

De kaart van de locatie vindt u in de bijlage van het b en w-besluit en vindt u hier.

Waarom deze locatie en niet de locatie tegenover de tandartspraktijk? Dit was eerder al een aangewezen plek. Zuidkant van Steenderen. Begin Kerkhofweg.

De locatiekeuze is tot stand gekomen op basis van selectie op verschillende objectieve criteria. De gekozen locatie scoorde hierin beter dan de locatie tegenover de tandartspraktijk.

Waarom zo ver weg van de voorzieningen? Dit is niet praktisch voor ouderen.

De locatiekeuze is tot stand gekomen op basis van verschillende objectieve criteria. De nabijheid van voorzieningen heeft meegewogen, maar is niet doorslaggevend geweest om te kiezen voor een andere locatie.

Planschade (sinds 1-1-2024 Nadeelcompensatie) indienen mogelijk voor direct aanwonenden?

Iedereen die belanghebbende is en schade ondervindt van het plan heeft de mogelijkheid om na vaststelling van een nieuw bestemmingsplan een verzoek nadeelcompensatie (voorheen planschadeclaim) in te dienen.

Is er gedacht aan de logistieke bereikbaarheid en de verkeersbelasting in het centrum van ons dorp?

De locatiekeuze is tot stand gekomen op basis van selectie op verschillende objectieve criteria. De ontsluiting van de locatie was een van deze criteria. Bij een bestemmingsplanherziening voor de locatie moeten we ook aantonen dat de ontwikkeling verkeerskundig passend is.

En de locatie aan de Toldijkseweg?

De locatiekeuze is tot stand gekomen op basis van selectie op verschillende objectieve criteria. Hierbij is bijvoorbeeld gekeken naar ruimtelijke aansluiting, maar ook naar nabijgelegen bedrijvigheid.

Gaat dit via de gemeente straks of via projectontwikkelaar?

De gronden zijn niet in eigendom van de gemeente. Initiatiefnemers, eigenaren en/of ontwikkelaars treden zelf met plannen naar buiten. De gemeente houdt geen inschrijflijsten bij. Wij gaan ook geen woningen bouwen of verkopen.

Waar komt de toegangsweg?

Verkeer en ontsluiting krijgen aandacht in de startnotitie.

Als 4e in de rij, welke tijdsplanning praten we dan over?

Volgens de planning start de bouw in 2027. We kunnen verder met de voorbereiding als er overeenstemming is met de eigenaren van de percelen en de projectleiding is aangewezen. Het proces tot aan de start van de bouw kan wel 3 jaar duren.

Wat houdt een Startnotitie in? Wat is een Locatiepaspoort?

Wij staan aan het begin van het proces, er is nog niets ontworpen of besloten over de inrichting. Eerst moeten we de kaders per locatie nog uitwerken in een startnotitie. Hierin komen de randvoorwaarden voor locatie, zoals plan van aanpak, voor welke doelgroepen, financiële afspraken en de wijze van participatie en communicatie.

Vervolgens maken we het locatiepaspoort met daarin concrete uitgangspunten voor een ontwerp. Bijvoorbeeld: type huis, de sfeer van de locatie, parkeren, het groen enz.

Hoeveel seniorenwoningen worden er gebouwd en wordt het koop en of huur?

Bij de uitwerking van de plannen kijken wij naar de behoefte, zoals die ook blijkt uit onze woonvisie. Op deze locatie streven wij naar een mix van woningen. Dus ook betaalbare woningen voor starters, éénpersoonshuishouden en senioren, zowel koop als huur.

Waarom eerst Hengelo en Zelhem?

Met de locaties Hengelo en Zelhem beginnen wij omdat we hier sneller meer woningen kunnen realiseren.

Hoe wordt gewaarborgd dat dit vooral ten goede komt aan mensen uit de omgeving? (lees oud gemeente Steenderen)

In de wet is vastgelegd dat we geen mensen mogen uitsluiten bij woningbouw. Je zou het een vorm van ‘discriminatie’ kunnen noemen. Dit is ook niet wat de gemeente wil. Wat we in ieder geval doen is aan marktpartijen vragen om de woningen eerst lokaal aan te bieden voor een bepaalde periode. We merken dat lokale initiatiefnemers lokale woningzoekenden voor willen laten gaan. We willen echter ook mensen die een grote sociale binding hebben of willen terugkeren naar de gemeente, niet uitsluiten. Natuurlijk kunnen alle inwoners die hun eigen huis verkopen hier ook aan bijdragen. Zij bepalen zelf aan wie zij hun huis willen verkopen.

Wie is de projectontwikkelaar?

Het is nog te vroeg om hier iets over te zeggen.

Is er al iets bekend over het aantal woningen?

Het aantal woningen is nu nog niet bekend. Dit is mede afhankelijk van de vraag en de te kiezen opzet van dit gebied. De invulling moet passen bij de schaal en het karakter van Steenderen.

Is er gekeken naar andere locaties en welke?

De keuze is gemaakt op basis van objectieve factoren. Het b en w-besluit waarin de gemaakte keuze voor 5 uitbreidingslocaties vastligt is openbaar en vindt u hier.

Wat is de max hoogte van de woningen gezien de molen?

Wat de exacte hoogte van de woningen kan worden moeten wij nog berekenen. Wel is duidelijk dat het mogelijk is om woningen te realiseren in het gehele plangebied. Bij de berekening houden wij rekening met de bepalingen voor de molenbiotoop in het geldende bestemmingsplan.

Moeten wij ons inschrijven bij de gemeente voor een kavel?

De gemeente is geen eigenaar van de gronden van deze uitbreidingslocaties. Initiatiefnemers, eigenaren en/of ontwikkelaars treden zelf met plannen naar buiten. De gemeente houdt geen inschrijflijsten bij. Wij gaan ook geen woningen bouwen of verkopen. Een plaatselijke makelaar is vaak op de hoogte van plannen en kan u misschien verder helpen.

Mocht gemeentegrond op een andere locatie beschikbaar komen voor woningbouw, dan melden wij dat uiteraard via onze gemeentelijke communicatiekanalen (website, nieuwsbrief, sociale media en in h-a-h-blad Contact).

Maken bewoners elders uit gemeente Bronckhorst eerlijke kans op een woning?

In de wet is vastgelegd dat we geen mensen mogen uitsluiten bij woningbouw. Je zou het een vorm van ‘discriminatie’ kunnen noemen. Dit is ook niet wat de gemeente wil. Wat we in ieder geval doen is aan marktpartijen vragen om de woningen eerst lokaal aan te bieden voor een bepaalde periode. We merken dat lokale initiatiefnemers lokale woningzoekenden voor willen laten gaan. We willen echter ook mensen die een grote sociale binding hebben of willen terugkeren naar de gemeente, niet uitsluiten. Natuurlijk kunnen alle inwoners die hun eigen huis verkopen hier ook aan bijdragen. Zij bepalen zelf aan wie zij hun huis willen verkopen.

Hoe wordt men op de hoogte gehouden van de ontwikkeling?

U kunt u zich inschrijven voor de nieuwsbrief Wonen in Bronckhorst, die 3x per jaar gaat uitkomen.