Wat is een jonge mantelzorger?

Is er bij jou thuis of in je familie iemand lang ziek, gehandicapt, verslaafd, in de war of depressief? Maak je je daarover zorgen? Moet je daardoor thuis meehelpen? Of zorg je vaak voor je familielid? Dan ben jij een jonge mantelzorger. En je bent zeker niet de enige! 1 op de 5 jongeren in Nederland is jonge mantelzorger. Een belangrijke taak, maar ook best zwaar. Zorg daarom goed voor jezelf. Door af en toe te ontspannen, over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is. Bekijk eens de video van MantelzorgNL over jonge mantelzorgers(externe link).

Soms kun je wel wat hulp gebruiken

Het zorgen voor een familielid, in combinatie met je opleiding, vrienden en hobby’s is pittig, helemaal in deze tijd. Hoe zorg je nou goed voor jezelf? En welke hulp is er voor je? Een paar tips:

  • Deel je zorg
  • Praat over je situatie met iemand die je vertrouwt. Je zult merken dat het oplucht om je zorgen te delen.
  • Bespreek het op school of op je werk
  • Vertel aan je leraar, mentor, decaan of leidinggevende over je thuissituatie. Door te laten weten dat je voor iemand zorgt, groeit het begrip voor jou. Bijvoorbeeld als je een keer iets niet af hebt of er een keer niet bent. Ook kan je omgeving dan meedenken of er dingen zijn die jou kunnen helpen.
  • Geef aan wanneer het te veel is
  • Wordt de zorg je soms teveel? Misschien kunnen mensen in je omgeving wat van je overnemen. Dat is niet egoïstisch, maar echt nodig om het vol te houden. Weet je niemand? Vraag dan om hulp bij de sociaal consulenten van de gemeente.
  • Blijf leuke dingen doen 
  • Het blijft lastig, want je bent al zo druk. Maar tijd voor jezelf is heel belangrijk! Ga, als het even kan, lekker sporten en probeer met vrienden te blijven afspreken. Zo heb je afleiding en sta je er niet alleen voor. 
  • De gemeente Bronckhorst organiseert regelmatig activiteiten voor jonge mantelzorgers. Zodra er wel activiteiten zijn, laten we dat via social media en de website weten.
  • Registreer je bij de gemeente als jonge mantelzorger
  • Laat ons weten dat jij jonge mantelzorger bent! Dan houden we je op de hoogte van onze activiteiten en diensten. Vul het online registratieformulier voor jonge mantelzorgers in.
  • Stel vragen Je doet je best, maar je bent natuurlijk geen dokter. Is iets niet duidelijk over een ziekte of handicap? Stel dan vragen aan je familie, huisarts of een verpleegkundige. De antwoorden kunnen je geruststellen.
  • Zoek betrouwbare informatie
  • Je kunt natuurlijk ook online informatie opzoeken. Zorg dan wel dat je betrouwbare informatie gebruikt. Kijk voor tips en adviezen eens op mantelzorg.nl(externe link) of jmzpro.nl(externe link). Zie ook de nuttige links onder 'Goed om te weten'.
  • Doe een cursus bij GGNet. Als je zorgt voor iemand met psychische problemen, kijk dan eens op de site van GGNet(externe link). Dit is een organisatie die gespecialiseerd is in geestelijke gezondheid. GGNet organiseert allerlei cursussen voor jonge mantelzorgers. Bijvoorbeeld de Brussen-cursus(externe link) voor broers of zussen (brussen) van kinderen met een ziekte, stoornis of beperking. De KOPP-groepen(externe link) zijn gespreksgroepen voor kinderen (6-23 jaar) van ouders met psychische en/of verslavingsproblemen (KOPP).

Meer informatie?

Wil je meer weten of heb je iemand nodig die je even op weg helpt? Sanne Beunk en Rob Oude Hengel zijn er voor je. Zij zijn sociaal consulenten bij de gemeente Bronckhorst en weten alles van mantelzorg. Ze zijn te bereiken via tel. (0575) 75 02 50 of per mail: s.beunk@bronckhorst.nl of r.oudehengel@bronckhorst.nl.

Bekijk de video die we maakten voor de Week van de Jonge Mantelzorger 2020(externe link).

Registreren als jonge mantelzorger

Als je je registreert als jonge mantelzorger houden we je op de hoogte van de activiteiten voor jonge mantelzorgers en delen we informatie met je.

Registreren als jonge mantelzorger

Mogelijk wijzigt er iets in je gegevens, bijvoorbeeld door verhuizing of je bent geen mantelzorger meer? Geef ons dat alsjeblieft ook door, daarmee houden wij de gegevens actueel.

Wijziging doorgeven in jouw registratie als jonge mantelzorger

Goed om te weten

Nuttige links

Informatie voor ouders, leerkrachten en professionals