Juist óók op onze leeftijd wil je fijn en comfortabel wonen
Lidy (74) en Wim (76) wonen al sinds 1972 in hun huis in Zelhem - een plek die hen door de jaren heen altijd is blijven aanvoelen als een vertrouwd thuis. In de buurt om hen heen veranderde veel: er kwamen nieuwe woningen bij en buren kwamen en gingen. Maar hun huis bleef hetzelfde. Het is de plek waar ze samen talloze herinneringen hebben opgebouwd en waar ze zich nog altijd gelukkig voelen. Toch beseften ze dat er iets moest gebeuren om ook de komende jaren comfortabel en betaalbaar te kunnen blijven wonen.
“Vroeger dachten mensen helemaal niet aan isoleren”, vertelt Wim. Hun woning was jarenlang niet geïsoleerd. Zo’n elf jaar geleden zetten ze hun eerste stap richting verduurzaming door de spouwmuren te laten isoleren. Dat leverde al merkbaar comfort op, maar met de stijgende energieprijzen werd steeds duidelijker dat er méér mogelijk was.
Een jaar geleden kregen Lidy en Wim de kans om mee te doen aan de isolatieactie in de Bloemenbuurt. Voor deze wijk was er een extra subsidie beschikbaar om hun huis te isoleren. Dat gaf Wim en Lidy extra motivatie om hun huis te verbeteren. Tijdens een informatieavond hoorden ze meer over de beschikbare subsidie en de mogelijkheden om hun huis energiezuiniger én comfortabeler te maken. “Toen we hoorden dat we extra subsidie kregen en een groot deel van de kosten vergoed kon worden, was de beslissing snel genomen”, zegt Wim.
Hulp bij het proces
Lidy en Wim werden gedurende het hele traject gratis deskundig begeleid door het Energieloket Achterhoek. “De adviseur zagen we voor het eerst tijdens de informatieavond”, vertelt Wim. “Later ben ik een paar keer bij het loket langsgegaan voor extra advies. Uiteindelijk kwam hij zelfs bij ons thuis om te bekijken wat de beste aanpak zou zijn. Hij hielp ons ook met de aanvraag van de gemeentelijke subsidie én de landelijke ISDE-regeling.”
Een warm en comfortabel thuis
Dankzij de adviezen en financiële ondersteuning konden Lidy en Wim flinke verbeteringen doorvoeren in hun woning. “De oude ramen gingen eruit en de nieuwe zaten er binnen één dag in”, vertelt Lidy. Ook de binnen kozijnen werden vernieuwd en Wim heeft zelf de bovenverdieping geïsoleerd. Nu besparen ze op de energierekening en wonen ze in een huis dat veel behaaglijker aanvoelt, zonder tocht of warmteverlies. “Het voelt zó goed om deze stappen gezet te hebben”, zegt Lidy. “Voor mij, met mijn artrose, is een warm huis extra belangrijk.”
Voor iedereen een oplossing
Volgens Lidy en Wim is er altijd wel een passende oplossing te vinden voor wie zijn huis wil verduurzamen. “Met hulp van het energieloket is er voor iedereen iets mogelijk. Soms gaat het om kleine maatregelen, soms grotere ingrepen – maar elke stap telt.” Het comfort dat ze ervoor terugkregen, is volgens Wim enorm. “Je moet zeker wel wat kosten voorschieten, maar er zijn ook leningen van de gemeente met gunstige voorwaarden. We raden anderen zeker aan om er werk van te maken – je verdient het dubbel en dwars terug.”

Op Morgen: voor de toekomst van Bronckhorst
Voor de toekomst van Bronckhorst is een duurzame betrokkenheid van inwoners en ondernemers onmisbaar. Samen maken we Bronckhorst tot een fijne plek om te wonen en te werken. Op het platform Op Morgen bundelen we onze krachten voor een beter klimaat met handige tips en mooie verhalen.