Wie mag stemmen?

U mag op 6 juni 2024 uw stem uitbrengen voor de Europees Parlementsverkiezing als u:

  • de Nederlandse nationaliteit heeft of de nationaliteit van een andere lidstaat van de Europese Unie en in Nederland woont en zich heeft geregistreerd als kiezer in Nederland
  • 18 jaar of ouder bent
  • niet bent uitgesloten van het kiesrecht.

Wat heb ik nodig om te mogen stemmen?

Om te kunnen stemmen heeft u een stempas en een identiteitsbewijs nodig. U krijgt uw stempas thuisgestuurd. Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.

Identiteitsbewijzen waarmee u kunt stemmen

U kunt één van deze identiteitsbewijzen meenemen:

  • Paspoort
  • Identiteitskaart
  • Rijbewijs uit Nederland

Kiezers met een dubbele nationaliteit kunnen zich ook identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs uit een EER-land, of een paspoort of identiteitskaart uit Zwitserland.

Stemmen met een verlopen paspoort of identiteitsbewijs

Uw identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. Kijk bij ‘geldig tot’. Staat daar 7 juni 2019, of een datum daarna? Dan mag u het identiteitsbewijs nog gebruiken om te stemmen.

Heeft u geen identiteitsbewijs of is dit meer dan 5 jaar verlopen? En kunt u niet meer op tijd een nieuw identiteitsbewijs aanvragen? Dan kunt u iemand anders vragen om voor u te stemmen met een schriftelijke volmacht of aan de balie. U en de persoon die voor u gaat stemmen vullen het formulier in. Lever het formulier uiterlijk 3 juni 2024 in bij de gemeente.

Identiteitsbewijs gesloten of kwijt

Is uw identiteitsbewijs gesloten of bent u het kwijt? Met een verklaring van vermissing kunt u toch stemmen. Deze verklaring vraagt u aan bij de gemeente. Neem dan ook een pasje met uw foto mee. Bijvoorbeeld een gepersonaliseerde OV-chipkaart.