Iemand die een ander heeft gered of hiertoe een poging heeft ondernomen, verdient erkenning en waardering voor zijn of haar (helden)daad. U kunt een redder, of held voordragen voor een onderscheiding. De meest voorkomende onderscheidingen zijn van het Carnegie heldenfonds en Maatschappij tot redding van drenkelingen.

Carnegie heldenfonds

Het Carnegie heldenfonds onderscheidt mensen die met gevaar voor eigen leven een ander hebben gered of voor een ander in de bres zijn gesprongen. Een minderjarige held komt ook in aanmerking voor een onderscheiding als zijn/haar redding of reddingspoging zonder gevaar voor eigen leven was. Vindt u dat iemand een held is? Dan kunt u die persoon voordragen. Aan de voordracht is geen tijdslimiet verbonden.

Meer informatie en aanvragen op de website van het Carnegie Heldenfonds(externe link)

Maatschappij tot redding van drenkelingen

De Maatschappij tot redding van drenkelingen onderscheidt mensen die met gevaar voor eigen leven een drenkeling uit het water hebben gered, of geprobeerd te redden.

Meer informatie en aanvragen op de website drenkeling.nl(externe link)

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven Penning

Deze penning bestaat sinds 2012 en wordt uitgereikt door de Stichting Maatschappij en Veiligheid. De stichting vindt het van groot belang dat iedereen zich inzet voor de veiligheid in onze samenleving. Daarom belonen en eren zij mensen die hier op een bijzondere wijze aan hebben bijgedragen.

De stichting is op zoek naar indrukwekkende en inspirerende verhalen over een bepaalde gebeurtenis waarbij iemand door moedig optreden een bijdrage heeft geleverd aan de veiligheid in de maatschappij.

Wie komt in aanmerking?

Wie kunt u aanmelden? Iedereen die:

  • Door moedig en doortastend optreden een bijdrage heeft geleverd aan de veiligheid van medeburgers en daarbij het verschil heeft gemaakt.
  • Van onbesproken gedrag is.
  • Bij zijn/haar optreden binnen de wettelijke normen is gebleven.

Aanmelden

Kent u iemand die door moedig optreden een bijdrage heeft geleverd aan de openbare orde en veiligheid? Dan kunt u hem/haar aanmelden voor de Prof. mr. Pieter van Vollenhoven Penning. Aanmelden kan tot 1 november. De prijs wordt in december uitgereikt. Aanmelden kan via de website van de Stichting Maatschappij en Veiligheid.

aanmelden Pieter van Vollenhove penning(externe link)

Vragen

Heeft u vragen over het voordragen van een held/redder? De betreffende organisatie helpt u graag verder. U kunt uw vragen ook stellen aan ons bestuurssecretariaat door te bellen met (0575) 75 02 50 of te mailen naar bestuurssecretariaat@bronckhorst.nl.