Onderzoek naar kansen circulair bedrijventerrein met mestvergister
Beschikbare duurzame energie, het vasthouden van water en toekomstbestendige landbouw vormen grote uitdagingen voor (agrarische) bedrijvigheid en nieuwe ontwikkelingen in Nederland, ook in Bronckhorst. Daarom onderzoeken we diverse mogelijkheden hoe hier mee om te gaan. Een circulair werklandschap is één van de mogelijke oplossingen voor de toekomst. Het uitgangspunt is: wat lokaal wordt opgewekt, zoveel mogelijk lokaal gebruiken. Een initiatief dat nu wordt onderzocht, is een circulair bedrijventerrein met een coöperatieve mestvergister. Daarmee wordt lokale mest verwerkt tot energie, dat weer terugvloeit naar de bedrijven op het bedrijventerrein. Gesloten systemen dus.
Initiatiefnemer is het Bronckhorster bedrijf De Covik, dat het initiatief voor een circulair bedrijventerrein met een coöperatieve mestvergister in 2023 indiende. Bij een coöperatieve mestvergister vormen lokale boeren gezamenlijk een coöperatie die afspraken maakt en levert aan de mestvergister. Een mestvergister kan bijdragen aan de toekomstbestendigheid van agrarische familiebedrijven doordat het mest omzet in nuttige grondstoffen en energie. Energie wordt dan lokaal opgewekt en afgenomen. Er wordt bekeken of het initiatief past bij het bestaande beleid en hoe hier regionaal en provinciaal naar wordt gekeken.
Circulair bedrijventerrein
Op een circulair bedrijventerrein werken bedrijven en organisaties samen om kringlopen te sluiten en zo duurzaam mogelijk te werken. Mooie voorbeelden zijn een uitwisseling van stroom tussen bedrijven onderling en een zwembad dat gebruik maakt van restwarmte van de industrie om water te verwarmen.
Kleine mestvergister
Voor de volledigheid wordt hier vermeld dat dezelfde initiatiefnemer ook een voorstel heeft ingediend voor een kleine mestvergister. Dit is een op zichzelf staand initiatief, dat de normale stappen voor ruimtelijke plannen volgt.