Park de Bleijke: een natuurlijke ontmoetingsplek

Marga Limbeek is al jaren met veel plezier voorzitter van Stichting Park De Bleijke. Geboren in het buitengebied van Zelhem woont ze nu op een steenworp afstand van het dorpspark in Hengelo. Een studie Biologie en haar werk bij het Waterschap Rijn en IJssel, waar ze zich bezighoudt met waterkwaliteit en biodiversiteit, vormen een perfecte combinatie met het vrijwilligerswerk voor park De Bleijke.
Avonturenpad
“Als eerste wil ik dit laten zien”, zegt Marga enthousiast en toont trots een rugzakje voor kinderen. Het rugzakje bevat een boekje met tien avontuurlijke opdrachten, een insectenpotje, een schepje en een insectenkaart. “Aan de hand van het boekje en de andere attributen loop je in park De Bleijke een avonturenpad. Hartstikke leuk om samen met je (klein-)kinderen te doen”, aldus Marga. “De rugzakjes liggen bij café Jansen & Jansen en shop Melange. Je mag ze gratis lenen, als je ze maar weer netjes terugbrengt. Een mooie activiteit om in de vakantie te doen!”
Historie en natuur
Park De Bleijke bestaat al lang. Ooit wasten en bleekten de vrouwen hier hun was in het water. Nu rennen er kinderen rond en genieten mensen van het heerlijke park. Marga: “Mensen waarderen het historische karakter van het park enorm en de combinatie van het historische met het natuurlijke maakt het tot een heel bijzonder park.”
Cool nature
Kinderen spelen, ontdekken en ervaren de natuur in het ‘cool nature’ gedeelte. Een geweldige natuurlijke speelplek met een eilandje waar je op meerdere spannende manieren naar toe kan komen. Verder zijn er nog diverse klim- en klautermogelijkheden, een waterpomp met waterbaan en speelzand.
Vogels, vlinders en insecten
Een ander deel is ecologisch aangelegd en ingezaaid met allerlei prachtige inheemse bloemen en planten. Goed voor de biodiversiteit! Marga vertelt: “In het park zien we veel vogeltjes, zoals het ijsvogeltje, de groene specht en de merel. Er zijn ook veel insecten, zoals de oeverlibelle, het lantaarntje (een soort juffertje) en vlinders.
Lokaal en sociaal
Het sociale aspect is heel belangrijk, want het park is ook een ontmoetingsplek. Twee keer per jaar hebben we vrijwilligersdagen: Met NLDoet en de natuurwerkdagen. Dat zijn fantastische dagen om mensen te ontmoeten. Ik raad iedereen aan om daar eens bij aan te sluiten, gewoon doen!”
Onderhoud van het park
Elke maandag is een clubje van negen vrijwilligers met het onderhoud van het park bezig. Dit zijn vooral actieve 60-plussers en samen vormen ze een heel gezellig clubje.”
“Ook werken we samen met de gemeente. Met de vrijwilligers van de onderhoudsploeg onderhouden wij het groen, de bankjes en de speeltoestellen en wij legen de prullenbakken. De gemeente beheert de vijvers door te zorgen voor de kwaliteit van het water en het waterpeil. Onlangs hebben we overleg gehad over groot onderhoud in de vijvers dat in dit najaar komt.
Verdere wensen voor de toekomst heb ik niet echt, ik ben best blij met hoe het gaat. Maar kom vooral het park eens ontdekken! Maak een wandeling, ga lekker met je (klein-) kind het avonturenpad lopen, neem een kijkje in de kruidentuin of kom gewoon lekker op een bankje zitten om een praatje te maken!”

Op Morgen: voor de toekomst van Bronckhorst
Voor de toekomst van Bronckhorst is een duurzame betrokkenheid van inwoners en ondernemers onmisbaar. Samen maken we Bronckhorst tot een fijne plek om te wonen en te werken. Op het platform Op Morgen bundelen we onze krachten voor een beter klimaat met handige tips en mooie verhalen.