Paul van Eykel werkt al ruim 20 jaar als Algemeen juridisch medewerker. Eerst bij gemeente Vorden en daarna bij gemeente Bronckhorst. Zijn functie brengt de zaken samen waar Paul gelukkig van wordt: gesprekken voeren, overleggen, praten en met elkaar mooie juridische afspraken maken.

In 2001 leest Paul van Eykel een advertentie in de lokale ‘Zutphense Koerier’. Hij solliciteert op de functie die zo perfect aansluit op zijn studie en is sindsdien algemeen juridisch medewerker bij gemeente Bronckhorst. Maar wat houdt een juridische functie nu eigenlijk in? Paul maakt een mooie opsomming van zijn werk in grote lijnen. De grootste gemene deler is natuurlijk het juridische aspect, maar de werkzaamheden zijn divers. Paul: “Ik ben vooral bezig in het privaatrecht. Oftewel, waar bind je de gemeente wel of niet aan. En kan dat binden zodanig, dat de wederpartij van de gemeente daar ook blij mee is.

Als ik het zo eens op een rijtje zet, dan houd ik me voornamelijk bezig met juridische procesvertegenwoordiging van de gemeente en juridische advisering aan collega’s en aan het college over juridische dossiers. Ook maak ik juridische documenten op als concept en vertegenwoordig ik de gemeente bij formele overlegsituaties. Mijn werk vraagt naast de juridische kant ook om gesprekstechnieken en onderhandelingstechnieken. Die combinatie vind ik heel leuk en dat past bij mij.”
 

Paul van Eykel
“Met werken bij de overheid kan ik door goed werk te verzetten terugkijken op mooie resultaten in de gemeente. Het geeft mij een gevoel van vrijheid, vreugde en voldoening!”

Eigen verantwoordelijkheid

Thuiswerken was al voor de Coronapandemie gebruikelijk bij gemeente Bronckhorst. Deze voorwaarde, de algehele vrijheid en eigen verantwoordelijkheid vindt Paul belangrijke arbeidsvoorwaarden:

“Er is veel vrijheid in het inrichten van je werk, werkdagen en vakantie.”

“Als cluster maken we onderling deze afspraken. Je bent zelf verantwoordelijk voor het tijdig, binnen termijnen afhandelen van zaken en voor het maken van overlegafspraken. Met elkaar zorgen we voor de juridische kwaliteit van onze stukken.”

Wat zou je in de toekomst graag zien bij jouw gemeente?

“Waar ik mij graag hard voor zou willen maken, is een werkomgeving waar iedereen welkom is. Wie je ook bent, hoe je ook bent, wat je achtergrond ook is, gemeente Bronckhorst biedt een fijne werkplek waar je je thuis mag voelen. Ik denk dat we bij gemeente Bronckhorst al goed onderweg zijn, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Er zijn nog altijd mensen die denken dat een gemeente een wat gesloten organisatie is, waar dezelfde types werken. Dat is gelukkig niet zo. Mijn collega’s en ik proberen het tegendeel te bewijzen!”

Deze publicatie is tot stand gekomen in samenwerking met werkeningelderland.nl